Пројекат Доситеј у Шипову: Рачунари умјесто свесака

Умјесто класичних књига, свесака и оловака, ученици Основне школе „Немања Влатковић“ у Шипову користе лаптопе. Иако је тек уведено, показало се да је "Е-учење по моделу један на један" у оквиру пројекта "Доситеј" ефикасније од традиционалног наставног процеса, а срећу да уче на овакав начин имају ученици од првог до петог разреда. Према ријечима директора […]

понедељак, децембар 3, 2012 / 10:08

Умјесто класичних књига, свесака и оловака, ученици Основне школе „Немања Влатковић“ у Шипову користе лаптопе.

Иако је тек уведено, показало се да је "Е-учење по моделу један на један" у оквиру пројекта "Доситеј" ефикасније од традиционалног наставног процеса, а срећу да уче на овакав начин имају ученици од првог до петог разреда.

Према ријечима директора школе Симе Бужанина, Министарство просвјете и културе РС је у набавку рачунарске опреме и опремање кабинета за извођење наставе инвестирало око 100.000 марака.

– Од почетка ове школске године ради се по новом начину извођења наставе. Министарство је за реализацију пројекта обезбиједило 200 лаптопа за ученике и осам за наставнике – рекао је Бужанин, додајући да је опремљено осам кабинета за извођење интерактивне наставе.

Професор разредне наставе Весна Жижа каже да су ђаци веома добро прихватили нови начин извођења наставе.

– Рачунари су нам много олакшали извођење наставе, а ђацима учење. У почетку је било малих проблема док смо се привикли на нови метод рада, али сада увиђамо његове предности – рекла је Жижа.

Говорећи о предностима овог система, наставници су навели примјер рјешавања тестова, гдје програмирани рачунари истог тренутка шаљу резултате свих ученика наставнику, а ученицима податке да ли су тачно одговорили. Ученици кажу да им је школа уз компјутере много привлачнија.

– У почетку је било тешко, али када смо савладали рад на лаптопима, почели смо без проблема да пратимо градиво. Иако је ово све нешто ново за нас, опет нам је много лакше и занимљивије, а учење је постало забавно – рекла је ученица четвртог разреда Јована Киза, истичући да су нови начин извођења наставе ученици са одушевљењем прихватили.

Слично прича и њен другар Марко Зубић, који наглашава да на рачунару највише воли да црта, слика и ради све што је у вези са предметом ликовно образовање.

– Када сам добио лаптоп у школи, био сам се забринуо да ли ћу знати да њиме правилно рукујем. Сада нема проблема, у школи све радимо на рачунару и више нам нису потребне табла и креда. Учење је забавно, па чак и математика, а лекције краће него у књигама – рекао је Зубић.

Ђаци у ОШ "Немања Влатковић" рекли да на рачунарима понекад играју игрице и да се тако мало опусте од школских обавеза. Ипак, наставници их на часу стално надгледају, тако да игрице углавном остављају за одмор.

Испоручено 7.100 рачунара

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић рекао је недавно у Источном Новом Сарајеву да је до сада у школе у Српској дистрибуисано 7.100 рачунара и опремљене 284 учионице у оквиру програма "Е-учење по моделу један на један-Доситеј", јавиле су агенције.

Касиповић је истакао да се овај пројекат наставља и да ће у идућем периоду бити испоручено и умрежено још 3.100 рачунара и опремљене још 124 учионице.

– Овај пројекат реализујемо у сарадњи са Владом Србије, а вриједност пројекта је 4,5 милиона евра под изванредно повољним условима – рекао је Касиповић.0 КОМЕНТАРА

 1. Хе хе хе… Симпатична вијест. Немамо креде, ал’имамо ЛАПТОПЕ! Европо и свијете НАЈЕБАЛИ СТЕ…

  УП. Чуо сам да у Шипову Додик планира отварање Леново фабрике, која ће производити ЗМАЈ – лаптоп(ов)е! B-)

 2. Ово се све уклапа у пројекат завршне фазе уништавања образовног система, који је на дјелу последњих двадесетак година.

 3. Свака част директоре.

  А шта су ова два паметњаковића (Буда и Тесла) хтјела рећи, Бог сами зна. Само нек’је против. Како могу рачунари уништити образовни систем?

  Кад видим ко је све против Додика, доџе ми да се учланим у његову интересну организацију.

 4. …Ђаци у ОШ „Немања Влатковић“ рекли да на рачунарима понекад играју игрице и да се тако мало опусте од школских обавеза. Ипак, наставници их на часу стално надгледају, тако да игрице углавном остављају за одмор…

  Да да је новинар ово мало уобличио, али то је суштина. Још их повезати интернетом, дати им задатак да сви направе своје профиле на ФБ, даље садржај ће ићи сам по себи.

  Наравно, сада треба“затровати још преостале мале изворе бистре воде“. НИЈЕ ПРОБЛЕМ У РАЧУНАРИМА.

  Друга страна медаље је да се ваља одужити Крсти Јандрићу и његовом пчелињаку.
  Јер ове мале пчелице треба добро припремити и усавршити, за факултете Козметикологије, Фризерску академију…

 5. Они нису на часовима информатике програмирања да им требају рачунари. Такав рад на рачунару их деконцентрише, спутава креативност и нтелектруални развој, као у класичној наставни. Како ће радити задатке на математици и физици преко рачунара, то је подвла станаца, смишљена да докрајће оно мало још сто се учи у школама. А наши све прихватау са Запада. Неко је узео огроман новац да се увезе тих 7100 рачунара, странци да зараде, а наше образовање да униште.

 6. Ma ja bih ovo sankcionisao odmah.Ukinuti i skole.Svi u poljoprivredu,saditi kruske,znjeti zito..itd.
  Ovdje je sigurno profitirao neki kosooki diler a krajnji cilj je osim sto je neko pokrao iz budzeta pare otvaranje serije internet caffe-a.

  Rezultati svega ovoga su vise nego katrastrofalni.
  Zapustice djeca rad u prirodi,zaboravice kako se muzu krave,plus sto ce im oslabiti dioptrija pa je vec u pripremi narudzba naocala na kojima ce opet neko profitirati.

  Stvarno ruzna vijest.
  I kriva je situacija u Koreji jer je Samsung napravio rasprodaju.

 7. „“Ništa nije tako opasno i tako otrovno kao pesimizam. Intelektualno preobučeni pesimizam pojavljuje se kao cinizam, ironija, različite vrste nihilizma; u smislu: ‘svi su oni isti’, ‘ništa se ovde ne može promeniti’, ‘ovaj narod nije ni zaslužio bolje’ i slično. U svakom čoveku postoji nada i strah. Pitanje je samo u tome da li ćete podsticati jedno ili drugo.”“

 8. „“Ništa nije tako opasno i tako otrovno kao pesimizam. Intelektualno preobučeni pesimizam pojavljuje se kao cinizam, ironija, različite vrste nihilizma; u smislu: ‘svi su oni isti’, ‘ništa se ovde ne može promeniti’, ‘ovaj narod nije ni zaslužio bolje’ i slično. U svakom čoveku postoji nada i strah. Pitanje je samo u tome da li ćete podsticati jedno ili drugo.”“

 9. „Говорећи о предностима овог система, наставници су навели примјер рјешавања тестова, гдје програмирани рачунари истог тренутка шаљу резултате свих ученика наставнику, а ученицима податке да ли су тачно одговорили. Ученици кажу да им је школа уз компјутере много привлачнија.“

  Нпр. Ученици пришу писмени састава на тему: „Моја машта може свашта“, нормално све то раде на рачунару…
  „Програмирани рачунари истог тренутка“ исправљају писмене вјежбе тј. оцјењују да ли су дјеца погодила тему, да ли су направили неку правописну грешку, велико и мало слово итд… и резултате шаљу наставнику, родитељима, начелнику општине, а оне најбоље Предсједнику лично…
  Па људи моји о чему ви причате… Какви рачунари до петог разреда… У Бањалучкој гимназији је увођење информатике у настави тек у повоју. Чак ни сви професори информатике нису обезбиједили материјале за учење на рачунару… Организација наставе информатике у Бањалучкој гимназији је стихијска и зависи од професора до професора, а о информатизацији осталих предмета нема ни говора…
  Е сад, прича да је овај пројекат направљен само због „узимања“ пара, вјероватно је дјелимично тачна, у суштини је као и све у овом ентитету… да се покаже да се нешто ради, а и да се заради нешто успут…

 10. Mr Biggy, 03.12.2012. 12:13:27
  Ma nama odje treba reda zavesti.
  Jednonacionalna drzava je realna pretpostavka jer je tesko zavesti red bez para i u visenacionalnoj drzavi. Zavodjenje reda u tom slucaju dodje kao dolivanje ulja na vatru.
  Navikli smo mi na zivot i rad pod pritiskom.
  Najgori vid uredjenja je ovo danas sto nije ni na sta nalik.
  Neka vrsta kvazidemokratije i sloboda mlacenja prazne slame.
  Nedisciplina vlada od vrha do dna ali najgore je to sto ljudi kod nas uglavnom neracionalno razmisljaju i djelaju.
  Javlja se onda sidnrom u narodu poznat kao “prodana dusa“ i to vecina zna i takvo stanje radja sve ovo sto si naveo gore.Druga stvar(ako ne i prva)je cinjenica da ne upotrebljavamo mozak u razmisljanju,nego sve drugo…razmisljamo srcem,polnim i svim drugim organima prije negoli se “dosjetimo“da postoje sive celije.
  Nijesmo realni,skloni smo generalizaciji i kritici radi kritike i naravno…uvijek preskacemo sebe.

 11. Дај министарске фотеље идиотима, кретенима, фризерима, конобарима, ветеринарима и дај њима дипломе АПЕРИОНА, БЛЦ, ПИМ и остале кучине, па ћеш добити данашње стање – УРАВНИЛОВКА!

 12. Лаптопе умјесто свесака?! За шта ће им онда ове пернице поред лаптопа (на слици изнад)?

  Вјероватно ће СНСД-ов кадар да их обучи.

  Биги, поздрави бигерушу.
  Екс, поздрави ону што заборавља наочаре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *