Прохибиција у Чешкој због тровања метилалкохолом

Чешка влада забранила је продају жестоких пића са више од 20 одсто алкохола као одговор на масовно тровање кријумчареним алкохолом с метанолом, од којег је до сада у тој земљи умрло најмање 18 људи. Чешки министар здравља Леош Хегер, рекао је на конференцији за новинаре да ова мjера може да потраје неколико дана, али и […]

недеља, септембар 16, 2012 / 09:23

Чешка влада забранила је продају жестоких пића са више од 20 одсто алкохола као одговор на масовно тровање кријумчареним алкохолом с метанолом, од којег је до сада у тој земљи умрло најмање 18 људи.

Чешки министар здравља Леош Хегер, рекао је на конференцији за новинаре да ова мjера може да потраје неколико дана, али и дуже,

„Мjера је драматична, али ће помоћи да се ова ситуација што прије разријеши”, рекао је Хегер и додао да забрана продаје ове врсте алкохола може да потраје недељама.

Један од разлога забране је, према Хегеру, први регистровани случај тровања метилалкохолом у Прагу, док су остали случајеви забиљежени углавном у Злину.

Продавцима који прекрше забрану пријети казна од око три милиона чешких круна, али и привремено затварање објекта, објавио је чешки лист „Днес”.

С друге стране, предсједник Уније извозника и увозника алкохолних пића Петр Павлик, рекао је за Чешку телевизију да „разуме министра Хегера који жели да заштити купце”, али да сматра да ће прохибиција само „ојачати црно тржиште”.

Забрана се односи на дословно сва мјеста гдје се продаје алкохол – продавнице, ресторане, барове, дискотеке, бензинске пумпе и на продају преко интернета.

Од тровања алкохолом с метанолом, до сада је у Чешкој умрло најмање 18 људи, док је око 20 смјештено у болнице.

Многи од њих су у коми, њихово стање је критично или су изгибили вид.

Чешка влада најприје је забранила продају пића са више од 30 одсто алкохола на штандовима и киосцима, да би јуче проширила забрану.

Чешка полиција ухапсила је у вези с овим случајем двојицу људи и заплијенила 400 литара илегалног алкохола и у једној гаражи пронашла и око 500 боца и два бурета са илегалним алкохолом.

Према чешким стручњацима, ово је најгори случај тровања алкохолом у тој земљи за најмање три деценије.

Овако велики случајеви тровања кријумчареним алкохолом ријетки су у Чешкој, али државни и привредни званичници процјењују да продаја илегалног алкохола расте и да га на тржишту има од 10 до 20 одсто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *