Продужен мандат Еулексу

Мандат Еулекса на Косову продужен је до јуна 2014. године.  Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон прихватила је приједлог предсједника самопроглашеног Косова Атифете Јахјаге да продужи мандат Еулекса након окончања надгледане независности Косова. У писму Ештонове, како преносе приштински медији на албанском језику, наводи се да ће Еулекс мандат извршавати на […]

среда, септембар 5, 2012 / 13:49

Мандат Еулекса на Косову продужен је до јуна 2014. године.

 Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон прихватила је приједлог предсједника самопроглашеног Косова Атифете Јахјаге да продужи мандат Еулекса након окончања надгледане независности Косова.

У писму Ештонове, како преносе приштински медији на албанском језику, наводи се да ће Еулекс мандат извршавати на основу онога што је заједнички договорено и допуњено закључком Савјета ЕУ.

Јахјага је јуче Ештоновој упутила писмо којим тражи продужење мандата мисије Еулекса.

У писму Јахјага наводи да је на приједлог Владе Косова Скупштина донијела одлуку да прихвати мандат Еулекса као мисије за владавину права.

Мандат Еулекса трајаће до јуна 2014.године, наведено је у писму.

Истовремено, Квант група борави у Приштини да би сумирала резултате "успјеха" косовских институција уочи најављеног укидања надгледане косовске независности.

Церемонија и свечана засједања владе и косовског парламента заказана су за 10. септембар када ће у Приштини боравити стратег косовске независности Марти Ахтисари и чланови преговарачког тима из Беча Волфганг Ишингер и Френк Визнер.

Ахтисари, Ишингер и Визнер, како се наводи у саопштењу из кабинета предсједника косовског парламента, биће одликовани највишим признањем Косова које додјељује привремени предсједник.

У току је усвајање пакета закона и измјена Устава Косова којим ће практично бити преписан Ахтисаријев пакет као услов за укидање надгледане независности.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *