Продановић види крах Федерације

Члан Комисије за финансије и буџет парламента БиХ Лазар Продановић рекао је да је стање у Федерацији БиХ (ФБиХ) неодрживо и да је, уз финансијски колапс, евидентан и политички и институционални крах овог ентитета. "Федерална администрација запошљава хиљаде и хиљаде службеника, а бесмислено је да сваки од 10 кантона има посебну извршну и законодавну власт, […]

петак, август 24, 2012 / 10:32

Члан Комисије за финансије и буџет парламента БиХ Лазар Продановић рекао је да је стање у Федерацији БиХ (ФБиХ) неодрживо и да је, уз финансијски колапс, евидентан и политички и институционални крах овог ентитета.

"Федерална администрација запошљава хиљаде и хиљаде службеника, а бесмислено је да сваки од 10 кантона има посебну извршну и законодавну власт, дупле агенције, дирекције, разноразне комисије", рекао је Продановић за "Вечерње новости".

Он наводи да су сукоби између СДП и СДА, те стална сучељавања бошњачких и хрватских партија у ФБиХ, потпуно парализовали институције система овог ентитета, тако да се у овом тренутку нико и не бави финансијским проблемима.

Економисти упозоравају да је, уз проблеме у ФБиХ, евидентан и стални проблем расипништва у заједничким институцијама БиХ у Сарајеву.

"Важно је истаћи да се највише буџетског новца троши на плате на свим нивоима власти и у институцијама које су буџетски корисници", каже за извршни директор Удружења економиста "Свот" Саша Грабовац.

Лист оцјењује да су огромна администрација, сложено уставно уређење и политичка и институционална криза уз више стотина милиона марака дуга довеле Федерацију БиХ на корак до банкрота.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *