Прњавор: Фабрика цијеви Алпос на лицитацији

Фабрика цијеви „Алпос“ из Прњавора сутра излази на другу лицитацију, чији је исход неизвјестан, јер постоји могућност да се не појави заинтересовани купац, што би у овом предузећу продужило стечајни поступак, рекао је начелник општине Прњавор Синиша Гатарић. Он је, након састанка са представницима Синдиката радника "Алпоса", истакао да се у Републици Српској у пракси […]

понедељак, децембар 3, 2012 / 12:53

Фабрика цијеви „Алпос“ из Прњавора сутра излази на другу лицитацију, чији је исход неизвјестан, јер постоји могућност да се не појави заинтересовани купац, што би у овом предузећу продужило стечајни поступак, рекао је начелник општине Прњавор Синиша Гатарић.

Он је, након састанка са представницима Синдиката радника "Алпоса", истакао да се у Републици Српској у пракси показало да се стечај, као поступак који би требао да доведе до консолидације, у већини случајева оконча "нестајањем" предузећа.

"Страх ме да ће `Алпос` тотално бити обезвријеђен, а око 100 радника остати без посла. У случају да се јави купац имаће пуну подршку локалне заједнице у `оживљавању` предузећа", поручио је Гатарић.

Он је нагласио и да ће, уколико сутрашња лицитација не успије, покушати да успостави контакт са фирмама сличне дјелатности из окружења, како би се у сарадњи с њима покушало пронаћи квалитетно рјешење за прњаворску фабрику цијеви.

Члан Одбора повјерилаца "Алпоса" и представник радника Здравко Васић подсјетио је на чињеницу да је потенцијал ове фирме велики, да има квалитетне раднике и добру тржишну позицију.

"Сутра је друга лицитација, продајна цијена је око 5.700.000 КМ. Не знамо да ли ће се појавити купац, али је важно да се скрати стечајни поступак", рекао је Васић.

Он је подсјетио да радници уназад девет мјесеци нису добили плату, а имају и 10 мјесеци неповезан радни стаж.

Васић сматра да су проблеми у "Алпосу" почели 2009. године, када је одбијен план консолидације матичне фирме у Словенији.

Данашњим разговорима присуствовао је и предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић који је
рекао да ће купац "Алпоса" имати пуну подршку запослених радника, али и локалне заједнице која је исказала спремност да помогне.

Уколико сутрашња лицитација не успије Пеулић је истакао да ће се тражити нови потенцијални купци, који би дошли у посјед предузећа под условом да имају квалитетну производњу и да упосле што више радника из производног процеса.

"Купац би требао да сагледа привредни капацитет, јер је `Алпос` увијек имао добро тржиште, квалитетну радну снагу и добру технологију", рекао је Пеулић.

"Алпос" је приватизован 2004. године, док је стечајни поступак покренут у мају ове године. Процијењена вриједност предузећа је око 17.100.00 КМ, док су потраживања већа од 30.000.000 КМ.0 КОМЕНТАРА

  1. Важно је да ће нама лакташенко добавити „угледне инвеститоре“ типа Рашид или онај Енвер Моралић што се појављује као заинтересовани купац шећеране?
    Коју је додиков систем свјесно довео у колапс, јер су се као наводно ту „прале“ паре Дарка Шарића?
    Па мамицу вам болесну, што би мени више сметале Шарићеве паре, него ваша крађа? По чему је то додик честитији од Шарића?
    Овако ће нас кравар из лакташа да распрода коме стигне и буд зашто, тако ћемо добити исти сценарио ко Срби на Косову!
    Бићемо овдје, али ништа наше неће бити, ако се ово не заустави по сваку цијену, нису се ваљда џаба главе давале да би се сачувало нешто што се сад распродаје у бесцјење!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *