Привредна комора РС: Преко 60 предузећа пријавило штету

Више од 60 предузећа из подручја захваћених поплавама до данас је пријавило штету, али тај број ни изблиза није коначан, јер се до предузећа која су највише страдала још не може доћи, рекао је Срни портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић. Према његовим ријечима, на подручју Добоја многа привредна друштва су претрпјела стоодстотну штету, […]

петак, мај 23, 2014 / 11:24

Више од 60 предузећа из подручја захваћених поплавама до данас је пријавило штету, али тај број ни изблиза није коначан, јер се до предузећа која су највише страдала још не може доћи, рекао је Срни портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Према његовим ријечима, на подручју Добоја многа привредна друштва су претрпјела стоодстотну штету, а исто се може очекивати и код привредника у осталим најугорженијим подручјима.

"Привредна комора је од првог дана катастрофалних поплава у контакту са привредним друштвима у Републици Српској, до којих се може доћи. Позвали смо их да пријаве штете, о чијим је процјенама још немогуће говорити, али је сигурно да ће оне бити огромне", нагласио је Благојевић.

Он је додао да је Привредна комора упутила апел свим привредницима, који нису оштећени, да помогну поплављеним субјектима, како финансијски и својим производима, тако и стављањем на располагање својих радника, машина и опреме, како би се штете што прије ублажиле и та предузећа почела поново да раде.

Благојевић тврди да се привреди оштећеној у поплавама у наредном периоду мора пружити помоћ од свих надлежних институција, а један од видова помоћи је да се у санирању насталих штета апсолутни приоритет у набавци роба да домаћим произвођачима, на основу чега би упослили домаће капацитете.

"Потребе за намјештајем, паркетима и осталим производима ове индустрије су огромне у санирању штета у поплављеним подручјима. Зато је неопходно активирати привредна друштва из области дрвопрераде у обезбјеђивању производа по конкурентним цијенама, којима ће подршка бити `Шуме Републике Српске", наводи Благојевић.

Он истиче да је једна од мјера помоћи и одобравање намјенских кредита Инвестиционо-развојне банке привредним друштвима која су погођена поплавама и привредним друштвима чији су производи у функцији санирања посљедица поплава, уз дужи грејс период и гаранције које би обезбиједио Гарантни фонд Српске.

"Потребно је стављање мораторијума на отплату главнице код свих банака за привредна друштва погођена поплавама, те ослобађање од плаћања пореза на непокретности за објекте који су претрпјели штете и нису у функцији", напомиње Благојевић.

Он је додао да потребно хитно санирање инфраструктурних објеката, првествено путне и жељезничке инфраструктуре како би се смањиле индиректне штете у привреди, те ослобађање од плаћања пореза и доприноса на одређено вријеме за запослене у привредним друштвима која су претрпјела штете.0 КОМЕНТАРА

  1. Како ће се тајкуни блиски режиму сада наплатити и омастити!

    Жао ми је само оних који директно нешто производе,стварају нову вриједност, а таквих је веома мало.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *