Приједлог о платама подржан, закон о војној имовини на доради

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ подржао је принципе Приједлога закона о утврђивању висине плата запослених у институцијама БиХ, чији је предлагач предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић. Предложеним законом уређује се начин обрачуна и висина плата изабраних и именованих званичника у највишим органима извршне и законодавне власти у БиХ у мандатном периоду, те регулише процес доношења […]

среда, март 26, 2014 / 22:35

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ подржао је принципе Приједлога закона о утврђивању висине плата запослених у институцијама БиХ, чији је предлагач предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић.

Предложеним законом уређује се начин обрачуна и висина плата изабраних и именованих званичника у највишим органима извршне и законодавне власти у БиХ у мандатном периоду, те регулише процес доношења закона о платама и накнадама осталих запослених у институцијама БиХ и начин њиховог финансирања у прелазном периоду.

Живковић је прецизирао да би се примјеном предложених рјешења, према његовим прорачунима, у буџету БиХ остварила уштеда од 42 одсто на ставци нето плате и накнаде изабраних и именованих званичника БиХ.
На основу овог приједлога, плата члана Предсједништва БиХ са садашњих 4.750 марака била би смањена на 2.750 марака, док би посланици, односно делегати умјесто непуне 4.000 марака примали плату од 2.600 марака.

Приједлог закона о располагању непокретном војном имовином, који је у парламентарну процедуру упутио Клуб посланика Савеза за бољу будућност (СББ)БиХ упућен је Колегијуму дома на додатно усаглашавање, јер није имао довољну ентитетску подршку из Републике Српске.
Овим законским приједлогом обухваћене су 63 локације, 40 у Федерацији БиХ и 23 у Републици Српској, које су одређене одлуком Предсједништва БиХ.

Чланови Уставноправне комисије Представничког дома из Републике Српске били су против давања сагласности за предложени закон, али је он добио подршку ове комисије захваљујући гласовима чланова странака из Федерације БиХ, укључујући и СДП.

Споразумом између СНСД-а и СДП-а предвиђено је истовремено законско рјешавање питања државне и војне имовине. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *