Приједлог Кетрин Ештон: Заједница је само ријеч

Висока представница ЕУ за безбЈедност и спољну политику Кетрин Ештон понудила је Београду документ у осам тачака, којима се дефинишу надлежности заједнице српских општина на Косову, oбјавили су данас медији у Србији. Кетрин Ештон је овај нацрт уручила премијеру Србије Ивици Дачићу током посљедње рунде преговора, која је 20. марта одржана у Бриселу. Наставак дијалога, […]

среда, март 27, 2013 / 13:38

Висока представница ЕУ за безбЈедност и спољну политику Кетрин Ештон понудила је Београду документ у осам тачака, којима се дефинишу надлежности заједнице српских општина на Косову, oбјавили су данас медији у Србији.

Кетрин Ештон је овај нацрт уручила премијеру Србије Ивици Дачићу током посљедње рунде преговора, која је 20. марта одржана у Бриселу. Наставак дијалога, тзв. осма рунда заказана је за 2. април.

Послије седме рунде разговора Дачића, Ештонове и Хашима Тачија, није постигнут договор. Представници Србије нису били задовољни садржајем папира који је Кетрин Ештон предочила као врсту финалног приједлога.

Интернет портал Радио-телевизије Србије тај документ преноси у цјелини.

1. "Асоцијација/Заједница" српских општина биће формирана од општина са српском већином на Косову и одражаваће њихов идентитет.

2. Асоцијација/Заједница ће имати статут. Може бити распуштена једино одлуком општина које у њој учествују и у складу са процедурама предвиђеним статутом.

3. Структура Асоцијације/Заједнице ће бити успостављена на основу модалитета које садржи постојећи статут асоцијације косовских општина.

4. У складу са Европском повељом о локалној самоуправи и закону Косова, општине које учествују могу одлучити да ли ће дијелити надлежности и извршавати их кроз Асоцијацију/Заједницу.

5. Асоцијација/Заједница ће стратешки надзирати области као што су економски развој, образовање, здравство и остала локална питања од општег интереса или значаја.

6. Асоцијација/Заједница ће извршавати остале додатне надлежности које им у будућности могу додијелити централне власти.

7. Асоцијација/Заједница ће представљати српску заједницу пред централним властима и у ту сврху имаће мјесто у Консултативном савјету заједница.

8. Општински избори ће у сјеверним општинама бити органозовани 2013. године, уз помоћ Организације за европску безбједност и сарадњу у складу са косовским законима и међународним стандардима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *