Прича о првом Србину у САД: Ратник и политичар, шта би друго био

Према подацима амбасаде САД, први Србин који се званично доселио у ову далеку државу био је Ђорђе Шагић, касније назван Џорџ Фишер – Ђорђе „рибар“. Након Првог српског устанка давне 1814. године Ђорђе Шагић, син православног Србина из Стоног Београда у данашњој Мађарској одлучио је да занемари очеву жељу да постане свештеник и да окуша […]

недеља, мај 1, 2016 / 20:00

Према подацима амбасаде САД, први Србин који се званично доселио у ову далеку државу био је Ђорђе Шагић, касније назван Џорџ Фишер – Ђорђе „рибар“.

Након Првог српског устанка давне 1814. године Ђорђе Шагић, син православног Србина из Стоног Београда у данашњој Мађарској одлучио је да занемари очеву жељу да постане свештеник и да окуша своју срећу далеко од породице.

Године 1814., једва пунољетан, у Хамбургу се укрцао на брод и кренуо за Америку.

Ђорђе Шагић се у Новом свету веома брзо и добро снашао. Оженио се богатом Елизабетом Дејвис из Мисисипија и населио се код њених родитеља. Млади пар је ускоро добио три сина.

Године 1825. сада већ Џорџ Фишер, помагао је у оснивању Јорске масонске ложе, а 1829. постао је држављанин Мексика и примио обавезу да годишње доведе 500 породица у Тексас на територије Хедена Еварда.

Недуго после тога, Ђорђе је схватио гдје лежи права моћ и почео је да се бави политиком. Био је борац за независност Тексаса и Новог Мексика, директор царине, амерички судија и оснивач првих српских организација и цркава у Калифорнији.

Заједно са Хосеом Антонијом Мексијом организовао је покрет у Њу Орлеансу против централистичке владе. Борио се за укидање ропства, за стицање независности Тексаса и његово припајање Сједињеним Америчким Државама.

Служио је у разним градским одборима Сан Франциска, а 1870. постао је конзул САД у Грчкој.

Џорџ Фишер женио се четири пута. Умро је у Сан Франциску 11. јуна 1873. године. Његови потомци и данас живе у Америци.

Иако већина Срба данас не зна за овог човјека, Ђорђе Шагић је, после Тесле и Пупина, вјероватно наш најзначајнији земљак у Америци. Чувени историчар Џон Ливингстон уврстио га је међу 200 најугледнијих Американаца.

О животу овог невјероватног човека Владислав Бајац је написао роман "Бекство од биографије" (2001), а 2014. је снимљен документарни филм у режији Миодрага Коларића. Године 2015. поводом 200 година од доласка Ђорђа Шагића у САД, на српском је објављен роман Александра Славковића "Досељеник, 1815– 2015”. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *