Преминуо Мајк Вучелић, пројектант лета на Мјесец

Милојко Мајк Вучелић, пројектни менаџер Насине васионске мисије „Аполо 11“ заслужне за освајање Мjесеца, умро је 8. септембра у САД у 82. години живота, саопштила је његова породица. Милојко Вучелић је рођен је 1930. године у Гарешници у централној Хрватској. Дипломирао је 1954. године на Машинском факултету у Загребу. Неко вриjеме је радио за "Мерцедес-Бенц" […]

недеља, септембар 9, 2012 / 01:30

Милојко Мајк Вучелић, пројектни менаџер Насине васионске мисије „Аполо 11“ заслужне за освајање Мjесеца, умро је 8. септембра у САД у 82. години живота, саопштила је његова породица.

Милојко Вучелић је рођен је 1930. године у Гарешници у централној Хрватској.

Дипломирао је 1954. године на Машинском факултету у Загребу.

Неко вриjеме је радио за "Мерцедес-Бенц" у Њемачкој, а 1956. године на позив рођака преселио се у САД са 50 долара у џепу, како је касније причао.

Тамо се запослио у фабрици авиона "Цесна", а 1962. у компанији "Норт Американ Авиејшн", која је сарађивала с НАСА.

Од самог почетка учествовао је у програму "Аполо", у чијој је мисији Аполо 11 јула 1969. човек први пут ступио на Мјесец.

Тај човјек – Нил Армстронг – такође је недавно преминуо, а Вучелић је о њему имао само ријечи хвале.

"Армстронг је био врло снажна особа, добар пилот, изврстан инжењер и врло скроман човјек. Срео сам га задњи пут 2008. у Сан Дијегу на прослави 40. годишњице мисије Аполо 8.

Кад су га представили као астронаута, побунио се и рекао: ‘Не, ја сам инжињер’. За разлику од Нила, који је скроман човек, Баз Олдрин је уживао у слави попут филмског глумца. Имао је зато велике проблеме са алкохолизмом", испричао је једном приликом Вучелић, кога је Медаљом слободе одликовао амерички предсједник Линдон Џонсон.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *