Премијерка: Нови закон о стечају оставља шансу предузећима да преживе

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је главни циљ новог закона о стечају, који је дио трећег сета реформских закона, да стечај не води нужно у ликвидацију и смрт предузећа. Цвијановићева је рекла новинарима у Добоју да су сада први проблем рокови. "Код нас је проблем, као што сам некад рекла, да […]

субота, април 11, 2015 / 17:27

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је главни циљ новог закона о стечају, који је дио трећег сета реформских закона, да стечај не води нужно у ликвидацију и смрт предузећа.

Цвијановићева је рекла новинарима у Добоју да су сада први проблем рокови.

"Код нас је проблем, као што сам некад рекла, да имамо безобразно дуге рокове у смислу да их закон није предвидио таквим. Поступци трају толико дуго да на крају имате само исцрпљено предузеће, од чега више ништа није могуће да се узме и нико да се намири", рекла је Цвијановићева у паузи састанка са премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем.

Она је нагласила да је друга битна ствар смањење накнада за покретање стечајних поступака.

"Треће, и што је најважније, јесте апсолутна контрола над радом стечајних управника и стечајног поступка, управо да не бисмо дошли да причамо након седам или осам година вођења одређеног поступка да имате само једну руину из које више ништа не можете да узмете и никоме ништа не можете да дате", додала је Цвијановићева.

Она је истакла да је главни циљ да стечај не води нужно у ликвидацију и смрт предузећа.

"Сигурна сам да, бар подједнако толико, може да значи нови почетак. Ако може у Европи, зашто не би могло код нас", упитала је Цвијановићева.

Влада Српске ради на трећем сету реформских закона, међу којима је закон о стечају који ће у парламент Српске бити упућен наредног мјесеца.0 КОМЕНТАРА

 1. Šta bi sa snimkom – je li autentičan ili nije – je li postoji neki zvaničan dokument koji bi to potvrdio – jesmo li tolika žabokrečina od naroda da ćemo preći preko svega – kao da se ništa nikada nije desilo…?

  Je li ova gospođa kriminalac ili nije?

  Ko vrši istragu i gdje je zvanična izjava?

  Kakva je to wannabe država koja pola godine dopušta da joj vladu vodi potencijalni kriminalac?

  Kako se zove psihopatološka osobina u kojoj jedan subjekat ( u ovom slučaju čitav narod) potiskuje/poriče teška kriminalna djela svojih voždova – i tako kroz istoriju – vo vjek vjekova…

  Molićemo da nas neko okupira…

 2. Hijene i lesinari kada osjete pare od prodaje firmi u stecaju pocinju da izvlace iz ladica lazne hipotekarne osnove za naplatu i ulaze u iscrpljujuce sudske postupke u dilu sa sudijama,a i tuzilastvom te se stecaj zbog sporosti suda razvlace godinama i potrosi stecajna masa.

 3. Несретна Биљана Плавшић је потписалала закон о приватизацији С.Л. Гласник бр 24/87 Р.С. па и он тако накарадан није испоштован.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *