Према новом билансу 3.218 жртава у Непалу

У разорном земљотресу у Непалу, који је погодио и сусједне земље, погинуло је 3.218 људи, саопштила је полиција у Катмандуу. „Број жртава попео се на 3.218, а више од 6.500 људи је повријеђено у земљотресу”, рекао је Рамешвор Дангал, који руководи акцијом спасавања у Непалу. Према званичним подацима, око 90 људи је стадало од земљотреса […]

понедељак, април 27, 2015 / 10:03

У разорном земљотресу у Непалу, који је погодио и сусједне земље, погинуло је 3.218 људи, саопштила је полиција у Катмандуу.

„Број жртава попео се на 3.218, а више од 6.500 људи је повријеђено у земљотресу”, рекао је Рамешвор Дангал, који руководи акцијом спасавања у Непалу.

Према званичним подацима, око 90 људи је стадало од земљотреса у Кини и Индији.

Спасиоци су стигли до првих хималајских села из којих до сада није било никаквих вијести после земљотреса, чији је удар износио 7,8 степени.

У лавини изазваној потресом на Монт Евересту погинуло је 18 људи.

Десетине хиљада Непалаца спавају на улицама, везе су прекинуте и електричне енергије има само местимично.

Шатори и вода за пиће дијеле се на око 10 пунктова у Катмандуу, али је пружање помоћи отежано због многих мањих потреса који нису јењавали.

Многи су се окупили око рушевина некадашњих обиљежја града, попут торња Дарара из 1832. године, одакле су извучена тијела десетине погинулих. Фотографишу остатке торња, али сликају и себе на запрепашћење Непалаца који су дошли из других дијелова земље да се прикључе спасилачким акцијама.

Друштвена мрежа Фејсбук активирала је безбједносну карактеристику која омогућава корисницима, који су се затекли у угроженом подручју, да обавијесте пријатеље и породицу да су добро.

И компанија Гугл, чији је један од директора страдао у лавини на Хималајима, активирао је свој систем за лоцирање корисника.

Многе земље понудиле су материјалну помоћ и послале спасилачке екипе да помогну непалским властима у спасавању.

Спасиоци су на терену и страхује се да ће биланс жртава бити већи. Ово је најгори земљотрес који је погодио Непал у последњих 80 година и разорио је старе дијелове Катмандуа. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *