Представници српске заједнице у Хрватској: Јосиповић подиже тензије

Представници водећих организација и изабрани представници српске заједнице у Хрватској сматрају да напад хрватског предсједника Иве Јосиповића на предсједника Српског народног вијећа и посланика СДСС-а у Сабору Милорада Пуповца подиже тензије у ионако крхким међунационалним односима у хрватском друштву.  "Сматрамо да је ријеч о потезу који није у складу с демократским поимањем уставне улоге предсједника […]

понедељак, август 20, 2012 / 07:21

Представници водећих организација и изабрани представници српске заједнице у Хрватској сматрају да напад хрватског предсједника Иве Јосиповића на предсједника Српског народног вијећа и посланика СДСС-а у Сабору Милорада Пуповца подиже тензије у ионако крхким међунационалним односима у хрватском друштву.

 "Сматрамо да је ријеч о потезу који није у складу с демократским поимањем уставне улоге предсједника Републике, нити са правилима парламентарне демократије", наводи се у заједничкој изјави за јавност.

Они подсјећају да је СДСС један од легалних и легитимних представника изборнога тијела Хрватске и да Јосиповић не смије дискриминисати ни њега нити његове представнике.

СНВ и остале српске организације, како наводе, организовани су на основу међународног уговора, Уставног закона и избора које организује надлежно државно министарство и нису ни фантомске нити су резултат нечије приватне политике и самовоље.

"Стога сматрамо недопустивим употријебљени рјечник и реторику писма предсједника Републике објављеног у недјељнику `Новости`, а поготово инсинуације политикантске нарави усмјерене не само против Пуповца лично, него и против српских организација", наводе представници српске заједнице у Хрватској и додају да је ово писмо опасан преседан непримјерен демократским друштвима.

Они истичу да се Пуповац није бавио никаквим "бизнисом", па ни "етнобизнисом" и да је крајње опасно и противно Уставу и закону да Јосиповић оне који се баве мањинским пословима и мањинским политикама назива том врстом имена.

"Очекујемо од предсједника Републике да своју дужност обавља у складу са својим уставним овлаштењима, законима и правилима парламентарне демократије", наводе представници Срба и додају да дужност предсједника није да лично напада било којег посланика или страначког активисту, или да чак пребраја припаднике националних мањина у Влади Хрватске.

У демократским друштвима, истичу представници Срба, није посао предсједника државе да своју моћ користи да разбија било коју странку или било коју организацију, која свој легитимитет потврђује на демократским изборима и која дјелује у оквиру Устава и закона, а за "рачун тобожњег плурализма".

"Посебно је забрињавајуће што то предсједник државе не ради ни у случају било које друге странке, ни социјалдемократске, ни либералне, ни конзервативне, па чак ни у случају екстремних политичких странака које говоре језиком мржње и нетолеранције према припадницима мањина, али то ради управо према једној мањинској странци социјалистичке политичке оријентације", наводи се у заједничкој изјави.

Одбацујући "покровитељски тон" Јосиповића, они су поручили да српској заједници није потребно никакво покровитељство нити "преслагавање у политичким систему", јер она сама зна уређивати односе унутар себе и према другима, укључујући и државу, а у складу са Уставом, законима и демократском праксом.

Заједничку изјаву су потписали замјеник предсједника Српског народног вијећа Саша Милошевић, потпредсједник СДСС-а Миле Хорват, замјеник предсједника Клуба посланика СДСС-а у Хрватском сабору Јово Вуковић, замјеник предсједника Заједничког вијећа општина Јово Јелић, замјеник предсједника СКД "Просвјета" Светислав Микеревић, те замјеници жупана, градоначеника и начелника, те начелници општина изабрани са листа СДСС-а.

Јосиповић је раније оптужио Пуповца да је, како је рекао, "професионални Србин" и да је "за Србе у Хрватској учинио мало, а за себе и своје пуно".

У писму које је упутио на адресу недјељника "Новости, гласила Српског народног вијећа у Хрватској, Јосиповић је навео да је политика Пуповца постала је дисфункционална, како за однос Срба и Хрвата у Хрватској тако и за остварење права која Срби имају по Уставном закону, тако и за однос Хрватске и Србије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *