Представљена књига о злочинима у Високом

Књига „Свједоци говоре – злочин над Србима општине Високо од 1992. до 1995. године“ Центра Републике Српске за истраживање ратних злочина вечерас је представљена у Бијељини. Замјеник директора Републичког центра за истраживање ратних злочина Цвјетко Савић рекао је прије промоције да књига обухвата 120 свједочења људи који су били мучени, злостављани, затварани у логоре, или […]

субота, октобар 20, 2012 / 09:08

Књига „Свједоци говоре – злочин над Србима општине Високо од 1992. до 1995. године“ Центра Републике Српске за истраживање ратних злочина вечерас је представљена у Бијељини.

Замјеник директора Републичког центра за истраживање ратних злочина Цвјетко Савић рекао је прије промоције да књига обухвата 120 свједочења људи који су били мучени, злостављани, затварани у логоре, или оних чији су чланови породица преживјели тортуре.

Савић истакао је да до сада нису истражени ратни злочини почињени током протеклог рата над Србима у Високом.

"Општина Високо је, према подацима пописа из 1991. године, имала 7.500 Срба, а сада тамо живи само њих 246. У протеклом рату је велики број Срба убијен и протјеран, а злочин су починиле јединице Територијалне одбране Високо, Какањ и Зеница", рекао је Савић.

Он је истакао да је, према истраживању Центра, на подручју Високог страдало 106 бораца приликом одбране села Чекрчићи, а 73 цивила српске националности.

Према његовим ријечима, највећи злочин догодио се 20. јуна 1992. године када је протјерано око 3000 Срба према Кисељаку, Какњу, Краљевој Сутјесци, Варешу, Никшићима, у логоре је отјерано 200 особа, а убијено њих 21.

Директор Центра Јанко Велимировић рекао је да ће ова уставнова наставити са објављивањем података о ратним злочинима над Србима до којих је дошла.

"Наш задатак је да документацију до које дођемо прослиједимо тужилаштвима како би на основу ње и документације МУП-а Републике Српске биле подигнуте оптужнице за почињене злочине", рекао је Велимировић.

Он је додао да откривање истине о ратним злочинима над Србима отежава то што умиру и свједоци и извршиоци.

Презентација књиге одржана је у Центру за културу "Семберија".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *