Представљен први том српске енциклопедије

У свечаној сали Српске академије наука и уметности (САНУ) данас су, у присуству партијарха Иринеја, црквених великодостојника, личности из културног и јавног живота, представљене прве двије књиге Првог тома Српске енциклопедије у издању САНУ, Матице српске и Завода за уџбенике. Предсједник САНУ Никола Хајдин је, у поздравној ријечи окупљенима, рекао да је "српска енциклопедија општа […]

уторак, јануар 31, 2012 / 20:27

У свечаној сали Српске академије наука и уметности (САНУ) данас су, у присуству партијарха Иринеја, црквених великодостојника, личности из културног и јавног живота, представљене прве двије књиге Првог тома Српске енциклопедије у издању САНУ, Матице српске и Завода за уџбенике.

Предсједник САНУ Никола Хајдин је, у поздравној ријечи окупљенима, рекао да је "српска енциклопедија општа енциклопедија српског народа и његових земаља у прошлости и садашњости и представља нашу личну карту и наш идентитет".

"Главни циљ Енциклопедије је сакупљање, систематизовање и енциклопедијско тумачење свеукупног историјског развоја и савременог положаја српског народа. Ова публикација на систематизован начин обрађује културно-историјску баштину српског народа и описује његов допринос европској и светској култури и цивилизацији", рекао је Хајдин.

Потпредсједник Матице српске Славко Гордић подсјетио је на историјат и издавачку делатност МС и кроз шалу примјетио да се у већини капиталних подухвата ове куће налази префикс "српски" – Српски речник, Српска енциклопеција, "10 векова српске књижевности".

Недавним објављивањем друге књиге Првог тома Српске енциклопедије заокружен је Први том (слова А и Б) националне енциклопедије. Замишљена у 10 томова, Српска енциклопедија је национална енциклопедија општег типа, заснована на савременим научним и лексикографским знањима.

Енциклопедију, чији је главни циљ сакупљање, систематизовање и енциклопедијско тумачење свеукупног историјског развоја и савременог положаја српског народа, окупљенима су представили академик Ђорђе Злоковић, проф. др Дарко Tанасковић и проф. др. Драган Станић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Представљен први том ”Српске енциклопедије”

Послије двије деценије од покретања идеје, у Српској академији наука и умјетности представљена је прва књига првог тома “Српске енциклопедије”, чиме је започета реализација идеје о националној енциклопедији у десет томова.

четвртак, октобар 21, 2010 / 13:51

Послије двије деценије од покретања идеје, у Српској академији наука и умјетности представљена је прва књига првог тома “Српске енциклопедије”, чиме је започета реализација идеје о националној енциклопедији у десет томова. Continue reading “Представљен први том ”Српске енциклопедије””Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *