Представљен италијански специјалитет на лондонском сајму: Шпагете од канабиса

Италијански произвођачи, учесници сајма хране који се ове недјеље одржава у Лондону, кажу да њихови резанци, уље и хљеб од конопља неће омамити оног ко их буде јео већ ће му пружити здраву и укусну алтернативу традиционалним производима од житарица.  "Овдје је ријеч о правој органској храни", тврди Марцио Фјоре, 30-годишњи пољопривредник који на свом […]

понедељак, јул 27, 2015 / 21:44

Италијански произвођачи, учесници сајма хране који се ове недјеље одржава у Лондону, кажу да њихови резанци, уље и хљеб од конопља неће омамити оног ко их буде јео већ ће му пружити здраву и укусну алтернативу традиционалним производима од житарица.

 "Овдје је ријеч о правој органској храни", тврди Марцио Фјоре, 30-годишњи пољопривредник који на свом имању на југу Италије производи уље и брашно од конопља.

"Конопље не захтијевају употребу ни пестицида, ни ђубрива, већ само умјерену количину воде", објашњава он.

Конопље се најчешће доводе у везу са психоактивним дејствима марихуане, али поједине врсте ове биљке могу се узгајати у прехрамбене сврхе.

Високо растуће врсте конопља, које садрже незнатну количину психоактивне материје тетрахидроканабинол (ТХЦ), већ дуго се узгајају за производњу хране и других производа. Италија је на ове биљке укинула забрану 1998. године.

"Моје засаде редовно контролише италијанска полиција како би се увјерила да је ТХЦ у дозвољеним границама", наводи Фјоре, један од 200 италијанских произвођача који излажу своје производе у Лондону.

Фјоре је поред дегустације шпагета од канабиса посјетиоцима понудио да пробају и кекс и уље од конопља, које има јачи, орашаст мирис.

Сјеменке конопља су један од најбогатијих извора биљних протеина, са високом концентрацијом омега масних киселина.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *