Прави се највећи морски резерват на свијету

Велика Британија планира да створи највећи морски резерват на свијету, велики као Француска и Њемачка заједно.  Како преноси АФП, резерват ће се простирати око острва Питкерн, британске територије у јужном Пацифику, настањеног потомцима побуњеника са брода Баунти који су на тамо стигли 1789. године. "Влада намјерава да приступи одређивању Заштићене морске зоне око Питкерна", стоји […]

недеља, април 5, 2015 / 18:51

Велика Британија планира да створи највећи морски резерват на свијету, велики као Француска и Њемачка заједно.

 Како преноси АФП, резерват ће се простирати око острва Питкерн, британске територије у јужном Пацифику, настањеног потомцима побуњеника са брода Баунти који су на тамо стигли 1789. године.

"Влада намјерава да приступи одређивању Заштићене морске зоне око Питкерна", стоји у документу који је министар финансија Џорџ Осборн недавно представио парламенту.

Америчка добротворна фондација Пју, која је спровела кампању у корист резервата, саопштила је да ће површина заштићене зоне око малог пацифичког архипелага, имати 834.334 квадратна километра.

Тај простор је станиште најмање 1.249 врста морских сисара, птица и риба, укључујући најдубље живуће биљке, врсте коралске алге која се може наћи на дубини од 382 метра.

"Нови резерват ће заштитити нека од најнетакнутијих океанских станишта на свијету", истиче се у саопштењу фондације Пју, додајући да ће цијели простор бити надгледан посебним системом сателитског мониторинга како би се спријечило илегално рибарење.

 

 

Британска глумица Хелен Бонам Картер, која се почетком године сликала нага са туном, у знак подршке кампањи за заштиту мора, изјавила је да ће ова иницијатива помоћи неким угроженим врстама да се спасу од изумирања.

"Нећемо морати да објашњавамо нашим унуцима шта је туна", казала је она, додавши да никада не би помислила да свлачење може да буде тако ефектно.

"Мораћу то чешће да радим", закључила је она.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *