Повећана акциза за пиво

Комисија за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву прихватила амандман на Приједлог закона о измјени и допуни Закона о акцизама БиХ, којим се прописује акциза за пиво у износу од 0,35 КМ по литру умјесто досадашњих 0,20 КМ. Усвојеним амандманом произвођачи пива, чија је […]

четвртак, март 20, 2014 / 13:51

Комисија за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву прихватила амандман на Приједлог закона о измјени и допуни Закона о акцизама БиХ, којим се прописује акциза за пиво у износу од 0,35 КМ по литру умјесто досадашњих 0,20 КМ.

Усвојеним амандманом произвођачи пива, чија је просјечна годишња производња у претходних пет година била мања од 400.000 хектолитара, дијеле се у три акцизне категорије, па је за произвођаче до 50.000 хектолитара предвиђена акциза од 0,10 КМ, до 100.000 хектолитара 0,15 КМ и за произвођаче до 400.000 хектолитара 0,20 КМ.

Образлажући амандман, његов предлагач и члан Комисије Нермина Капетановић изразила је увјерење да ће повећање акцизе за пиво допринијети укупном порасту домаће производње, те порасту запошљавања у овом сектору.

Предсједавајући Комисије Хасан Бећировић заложио се за заштиту домаће пиварске производње у односу на велике стране компаније.

"Ми немамо других метода заштите домаће производње и сви други начини би имали облик протекционизма", истакао је Бећировић, упозоравајући да БиХ постаје складиште роба сумњивог квалитета, нарочито из сусједних земаља.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ става је да овај амандман није прихватљив и да би узроковао пад фискалних прихода у БиХ, чиме би била угрожена буџетска стабилност.

Приједлог закона измјени и допуни Закона о акцизама БиХ у парламентарну процедуру упутио је Савјет министара БиХ.

Данас усвојени амандман постао је саставни дио овог законског приједлога, о којем ће се изјаснити Дом народа.0 КОМЕНТАРА

  1. Naravno na svu stranu autoindustriju dvadeset puta povećati carine, ana pivo deset, jer pivo nije luksuz a možemo ga sami proizvoditi. Zašto razvijati tuđu pivarsku industriju i zapošljavati njihove radnike u pivarama kad imamo naši banjalučku pivaru. Povećavanje carina je ekonomski patriotizam a smanjenje i ukidanje carina je izdaja naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *