Постигнут договор о иранском нуклеарном програму

Постигнут је договор о кључним параметрима иранског нуклеарног програма, саопштено је после маратонских преговора Техерана и шесторке међународних посредника. Свеобухвати нуклеарни споразум треба да буде потписан до 30. јуна.  Ирански министар спољних послова Џавад Зариф и висока представница ЕУ Федерика Могерини прочитали су заједничко саопштење. Могеринијева је рекла да ће бити укинуте све америчке и […]

четвртак, април 2, 2015 / 21:40

Постигнут је договор о кључним параметрима иранског нуклеарног програма, саопштено је после маратонских преговора Техерана и шесторке међународних посредника. Свеобухвати нуклеарни споразум треба да буде потписан до 30. јуна.

 Ирански министар спољних послова Џавад Зариф и висока представница ЕУ Федерика Могерини прочитали су заједничко саопштење.

Могеринијева је рекла да ће бити укинуте све америчке и санкције ЕУ против Техерана везане за нукеларни програм. Зариф је навео да ће, према споразуму који треба да буде сачињен до 30. јуна, САД и ЕУ престати да спроводе било какве антииранске санкције, а да ће Техеран наставити богаћење уранијума као дио мирољубивог нуклеарног програма и у оквиру договора.

Према ријечима Могеринијеве, иранске резерве уранијума биће ограничене, а једини објекат за богаћење који ће наставити да ради биће онај у Натанцу, док ће нуклеарни објекат у Фордоу бити претворен у центар за нуклеарну физику.

Рјешења постигнута на преговорима послужиће као основа за будући споразум Техерана и шесторке, саопштила је шефица дипломатије ЕУ. Зариф је навео да ће нуклеарно питање Ирана бити предмет нове резолуције Савјета безбједности УН, док ће све претходне које се односе на то питање престати да важе.

Добру вијест је први саопштио ирански предсједник Хасан Рохани на свом Твитер налогу пред прес-конференцију о резултатима преговора које су представници Ирана осам дана водии у Лозани у Швајцарској са представницима шест великих сила — пет чланица Савјета безбједности Уједињених нација, плус Њемачка. Рохани је навео да ће рад на нацрту споразума почети одмах.

Договор предвиђа да ће двије трећине иранских капацитета за обогаћивање урана бити обустављене у наредних десет година.

Ирански медији преносе да оквирни споразум предвиђа да ће Техеран смањити број центрифуга са садашњих 19.000 на 6.000.

САД и ЕУ ће укинути санкције Ирану након што буде потписан споразум 30. јуна и након верификације Међународне агенције за атомску енергију, рекао је Зариф.

Амерички предсједник Барак Обама рекао је да ће захваљујући овом историјском договору свијет бити безбједнији. Овај споразум затвара пут Ирану ка нуклеарној бомби, рекао је Обама и додао да ће детаљи бити разрађени до краја јуна, а да ће међународна заједница укинути санкције Техерану.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је међутим затражио да споразум између Ирана и свјетских сила "знатно ограничи ирански нуклеарни програм". "Сваки споразум мора знатно да ограничи иранске нуклеарне капацитете и заустави тероризам и агресију", рекао је Нетанјаху.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *