Послије 85 година поново читан Куран у Аја Софији

Први пут послије 85 година, муслимански имам је читао Куран у Аја Софији, најпознатијем обиљежју Истанбула, музеју који је некада служио као црква, а потом и џамија. Аја Софију су вође модерне Турске претвориле у музеј 1930, а секуларни Турци данас зазиру од покушаја да се зграда поново исламизује, наводи Танјуг. Дио из Курана, исламске […]

понедељак, април 13, 2015 / 10:42

Први пут послије 85 година, муслимански имам је читао Куран у Аја Софији, најпознатијем обиљежју Истанбула, музеју који је некада служио као црква, а потом и џамија.

Аја Софију су вође модерне Турске претвориле у музеј 1930, а секуларни Турци данас зазиру од покушаја да се зграда поново исламизује, наводи Танјуг.

Дио из Курана, исламске свете књиге, говорио је у петак увече на церемонији у Аја Софији поводом отварања нове изложбе "Љубав пророка", преноси АФП. Цитат је изговорио имам џамије Ахмет Хамди Акески у Анкари.

Церемонији су присуствовали највиши турски званичници. Агенција Анадолија преноси да је то прво читање Курана у Аја Софији у последњих 85 година.

На изложби у Аја Софији, која ће бити отворена до 8. маја, приказане су калиграфије посвећене пророку Мухамеду.

Величанствена грађевина је изграђена у 6. вијеку као византијска црква и била је сједиште Цариградске патријаршије.

Када су Турци под вођством Мехмеда Другог покорили град 1453, Аја Софија је претворена у џамију, што је и била до колапса Отоманског царства средином 1930-их, када су је власти "нове" Турске предвођене Мустафом Кемалом Ататурком преименовале у музеј отворен за све.

Током владавине Партије правде и развоја предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, чули су се позиви да се Аја Софија поново претвори у џамију.

Потпредсједник владе Булент Аринч у новембру 2013. изазвао је потресе наговијестивши да се нада да ће се статус Аја Софије ускоро промијенити уз коментар да сада изгледа "тужно", али да се нада да ће се "ускоро поново смејати".

Грчка је тада бурно реаговала оцијенивши да такве изјаве "вређају верска осећања милиона хришћана".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *