Последња мистерија Џингис Кана: Траже му гроб сателитским снимцима

Џингис Кан, монголски владар, наводно је прије своје смрти наредио да нико никада не смије да сазна гдје му је гроб. Како се тражио, тако је и било, барем у досадашњих 800 година, а изгледа да би тајна ипак могла да буде откривена. Како пише британски "Индипендент", по легенди су војници који су носили тијело […]

петак, јануар 16, 2015 / 08:09

Џингис Кан, монголски владар, наводно је прије своје смрти наредио да нико никада не смије да сазна гдје му је гроб. Како се тражио, тако је и било, барем у досадашњих 800 година, а изгледа да би тајна ипак могла да буде откривена.

Како пише британски "Индипендент", по легенди су војници који су носили тијело Џингис Кана на вјечни починак уз пут убијали све људе на које су наишли, да би потом побили раднике који су га сахранили, а на крају и себе.

Многи људи су у претходних скоро осам вијекова покушавали да пронађу гроб чувеног освајача, од археолога који су открили Џингис Канову палату до адвоката из Чикага који је водио експедицију чији је циљ било 60 неотворених гробница у подручју гдје је овај владао.

Била је то потрага за историјским предметима, али и благом. Према листу "Монголија тудеј", са Џингис Каном су закопана неизрецива блага донијета из сваког кутка његовог царства.

– Ако пронађемо предмете који су закопани са њим, могли бисмо да испишемо нову страницу историје свијета – казао је једна од истраживача агенцији Асошиејтид прес.

То би могло да се деси брже него што многи очекују захваљујући новом начину истраживања ријетких насељених и неприступачних пространстава Монголије – из свемира.

– Сателитске слике ултра-високе резолуције омогућавају нове начине глобалних истраживања – пише у студији објављеној прошле недеље у научном часопису "Плос ван".

Опсег тих истраживања је толики да научници с Универзитета Калифорније у Сан Дијегу, које предводи Алберт Ју-Мин Лин, у помоћ позвали ширу јавност.

Гроб тражи "Индијана Џонс нашег времена"

– То је проблем попут тражења игле у пласту сијена гдје је непознато да ли ћете уопште наћи иглу. Зато смо овластили путем интернета волонтере да и они покушају да нађу гроб Џингис Кана, археолошку енигму непознатих карактеристика за коју се вјерује да је сакривена негде у опсегу сателитских снимака – написао је Лин, којег описују као "Индијану Џонса нашег времена", фотографисаног како јаше коње по монголској дивљини.

У партнерству са "Нешенел џиографиком", Линов тим је начинио слику пејзажа на више од 84.000 платна која се простиру на више од 6.000 квадратних километара и 2010. лансирао "систем за виртуелно истраживање". Задатак учесника је да тагују све што им се чини као “археолошка енигма која нема историјски опис свог потенцијалног визуелног облика".

За сада, ипак, још увек нису успјели да лоцирају вјечно коначиште Џингис Кана.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *