Пореска управа: 70.000 поступака принудне наплате

Пореска управа Републике Српске за осам мјесеци ове године покренула је више од 70.000 поступака принудне наплате, а до краја августа наплаћено је 20,6 милиона марака. Директор Пореске управе Републике Српске Зора Видовић каже да укупан дуг обвезника код којих је покренут поступак принудне наплате износи 288,6 милиона КМ. "Пореска управа поднијела је ове године […]

понедељак, октобар 8, 2012 / 07:32

Пореска управа Републике Српске за осам мјесеци ове године покренула је више од 70.000 поступака принудне наплате, а до краја августа наплаћено је 20,6 милиона марака.

Директор Пореске управе Републике Српске Зора Видовић каже да укупан дуг обвезника код којих је покренут поступак принудне наплате износи 288,6 милиона КМ.

"Пореска управа поднијела је ове године 12 кривичних пријава због утаје пореза, а укупна штета причињена буџету Републике Српске износи 2,8 милиона КМ. Тренутно радимо на још четири предмета која ће у току октобра бити прослијеђена тужилаштвима, а укупна штета по тим предметима износи пола милиона марака“, рекла је Видовићева за "Глас Српске“.

Према њеним ријечима, у прошлој години поднесено је 17 кривичних пријава које су још у поступку, а има много пријава и из протеклих година за које се чека епилог.

"У претходној години наплата је заиста била лоша, прије свега због тога што највећи број пореских обвезника којима је репрограм одобрен није био у могућности да редовно плаћа своје рате“, рекла је Видовићева, додајући да се са тим обвезницима уговори раскидају и да се иде у принудну наплату.

Она је подсјетила да је у овој години ступио на снагу Закон о пореском поступку који је у великој мјери измијенио процедуре за одобравање репрограма, а да по овом закону пореска управа може да донесе рјешење о репрограму за доспјели дуг до 5.000 марака, док за дуг изнад овог износа репрограм одобрава Министарство финансија Републике Српске.

Видовићева је рекла да је у овој години раскинут репрограм за 12 пореских обвезника, а то су: “Намјештај мозаик”, СЗР “Пилиповић”, СТУР “Веца”, “Зеленгора” из Бањалуке, “Спона ЦО”, “Инг-Пром” и “Мија трејд” из Приједора. Репрогами су раскинути и са предузећем “Космос" из Шамца, “Јаспот” из Мркоњић Града, “Магистра” из Требиња, “Јасен” из Челинца и “Екол” из Прњавора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *