Поповић: Нико у БиХ нема корист од ОС БиХ

Војно-политички аналитичар Гостимир Поповић сматра да нико у БиХ нема користи од Оружаних снага и да је веома добра иницијатива за демилитаризацију земље коју је најавио предсједник Републике Српске Милорад Додик. "Оружане снаге БиХ су веома скупе, а ефекат њиховог рада апсолутно није видљив. Због тога је веома значајно да се у БиХ крене у […]

субота, октобар 6, 2012 / 16:39

Војно-политички аналитичар Гостимир Поповић сматра да нико у БиХ нема користи од Оружаних снага и да је веома добра иницијатива за демилитаризацију земље коју је најавио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Оружане снаге БиХ су веома скупе, а ефекат њиховог рада апсолутно није видљив. Због тога је веома значајно да се у БиХ крене у процес демилитаризације, односно потпуне војне неутралности", рекао је Поповић Срни.

Он подсјећа да су у Оружаним снагама БиХ у посљедњих неколико година забиљежене велике афере и кршење закона, што је недопустиво.

"И то је један од разлога за њихово укидање. Сигурно је да ниједан поштен војник, подофицир и официр не може да буде задовољан тренутним стањем у Оружаним снагама БиХ у којима се не напредује по професионалим, него по политичким основама ", наглашава Поповић.

Он сматра да сви из Републике Српске треба да подрже иницијативу Додика и да се залажу за укидање Оружаних снага БиХ.

"Важно је знати да постоји варијанта у којој се може обезбиједити одбрамбена безбједност, а то је ослањање на европски концепт безбједности. У том случају била би извршена веома добра валоризација негативног утицаја САД и Турске на простору југоисточне Европе“, каже Поповић.

Он сматра да би демилитаризацијом БиХ била обезбијеђена трајна стабилност у овом дијелу Европе.

Министарство одбране БиХ годишње троши више од 300 милиона КМ и институција је у којој ревизори сваке године уочавају расипништво, кршење процедура о јавним набавкама, те недостатак интерних контрола.

Ово министарство добило је негативно ревизорско мишљење за прошлу годину – ревизори су навели да је прекорачен буџет предвиђен за плате, да није било ефикасне контроле и да извјештаји министарства не приказју фер и истинито стање имовине и пословања.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће у понедјељак, 8. октобра, Народној скупштини Републике Српске поднијети иницијативу за измјену споразума о војсци између Српске и Федерације БиХ, којим су успоствљене Оружане снаге БиХ, те да ова иницијатива за циљ има демилитаризацију БиХ, односно укидање војске.

Он је истакао да су од 2006. године до сада Оружане снаге БиХ потрошиле више од двије милијарде КМ.0 КОМЕНТАРА

  1. E moja komunjaro niti SFRJ nije imala nikakve koristi od JNA pa je ta ista JNA 4o godina kontinuirano pljackala da bi vi JNA izdajnici zivjeli ko bubreg u loju i na kraju vi isti ste najodgovorniji za raspad te iste drzave u kojoj ste radili sta ste htjeli i nije bil nesposobna ni za sta vec da brine sama o sebi preko grbace naroda kao i sadasnje OS BIH.Tu bagru pod hitno poslati doma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *