Поплава је уништила усјеве, али се све може преорати за јун

Фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде и заштите животне средине Србије упозорила је пољопривредне произвођаче који се враћају на своја имања са којих се вода повлачи да не убиру усјеве пољопривредних култура и не користе их за исхрану. Према препоруци Института за јавно здравље, све пољопривредне културе које су биле у контакту са водом из поплавног таласа […]

четвртак, мај 22, 2014 / 14:14

Фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде и заштите животне средине Србије упозорила је пољопривредне произвођаче који се враћају на своја имања са којих се вода повлачи да не убиру усјеве пољопривредних култура и не користе их за исхрану.

Према препоруци Института за јавно здравље, све пољопривредне културе које су биле у контакту са водом из поплавног таласа – засаде, као и производе ускладиштене у амбарима, не треба користити за исхрану, саопштено је из Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Напомиње се да, осим могућности контаминације бактериолошким изворима загађења тих производа, постоји и могућност хемијског загађења.

"Све намирнице које су дошле у контакт са водом из поплавног таласа, односно оне из поплављених фрижидера, замрзивача, остава, не треба користити за исхрану. Препорука је да се не користе лако кварљива храна попут меса, млека и јаја, свежег воћа и поврћа, већ конзервиране намирнице, суво воће и кондиторски производи", наводи се у саопштењу.

Препорука Института је да се све животне намирнице које би могле да дођу у контакт са влагом држе у стакленим и металним добро затвореним посудама, а неопходна је и стриктна хигијена руку.

"У случају појаве симптома као што су мучнина, повраћање, дијареја и повишена температура обавезно се јавити лекару", наводи се у саопштењу.

Министарство здравља Србије и Компанија "Телеком Србија" активирали су број 0800-222-333 путем којег се могу добити инструкције за поступање у ванредној ситуацији током и након поплава.

Осим ових савјета, бесплатним позивом на број 0800-222-333 корисници ће добити и информације у вези са чишћењем, упутства како поступати са храном, припремом хране и личном хигијеном, као и инструкције у вези са професионалном и медицинском помоћи.

Усорац: СВЕ преорати

Уколико желимо да сачувамо десетковани сточни фонд, биће неопходно пресијати скоро све обрадиве површине у Републици Српској, упозорио је предсједник Удружења пољопривредника РС Владимир Усорац.

У поплавама на подручју Семберије и Посавине страдао је сав овогодишњи урод пшенице, али и засијане површине под кукурузом и крмним биљем, навео је Усорац.

– Након што се вода повуче, с ораница је неопходно уклонити све засаде, како би се спријечило ширење заразе, а потом приступити сјетви раних сорти силажног кукуруза – појаснио је Усорац.

Истакао је да је у овом тренутку, како би се сачувала стока која је преживјела полаву, неопходно хитно достављање кабасте сточне хране. Према његовим ријечима, фармери у Српској су претрпјели огромне губитке, а додатан проблем у ревитализацији газдинстава представља чињеница да већина њих, због укидања повластица, није осигурала своја газдинства.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *