Поново процветале тикве у београдском позоришту

У Београдском драмском позоришту синоћ је са великим успјехом премијерно изведена представа „Кад су цветале тикве“, по тексту Драгослава Михаиловића, у режији Бобана Скерлића. Публика у препуној сали поздравила је дугим и снажним аплаузом многобројни ансамбл представе, коју је из првог реда пратио и аутор, академик Михаиловић. Општи је утисак да су у новој верзији […]

недеља, мај 25, 2014 / 11:17

У Београдском драмском позоришту синоћ је са великим успјехом премијерно изведена представа „Кад су цветале тикве“, по тексту Драгослава Михаиловића, у режији Бобана Скерлића.

Публика у препуној сали поздравила је дугим и снажним аплаузом многобројни ансамбл представе, коју је из првог реда пратио и аутор, академик Михаиловић.

Општи је утисак да су у новој верзији култног комада, скинутог са репертоара у првој поставци 1969. године из политичких разлога, са правом мјером оживљени дух и атмосфера времена, личне судбине и друштвене околности.

Представа траје око два и по сата, али све вријеме држи пажњу и плени емоцијама и аутентичном сликом Душановца с почетка 50-их година прошлог вијека.

Главног јунака – младог боксера Љубу Врапчета одлично игра Милош Биковић. Исти лик у старим данима тумачи Миша Јанкетић, који је био Љуба Врапче у првој поставци у Југословенском драмском позоришту.

Његову мајку игра Даница Ристовски, оца Срђан Дедић, сестру Ања Алач, Столета Апаша – Марко Живић, Столетову мајку Јелена Чворовић, пуковника Удбе Слободан Бода Нинковић.

У ансамблу су и Петар Бенчина, Дејан Матић, Даниел Сич, Милан Чучиловић, Јелисавета Орашанин, укупно 22 глумца, уз 13 студената глуме и дјечаке из драмског студија Ненада Ненадовића.

Сценограф је Кирил Спасески, костимограф Татјана Радишић, композитор Зоран Ерић, за сценски покрет задужена је Марија Миленковић, а консултант за сценске борбе је Јован Јовановић.

Уз богату и занимљиву причу, низ јаких и живих глумачких креација и режију која комбинује сценски и филмски језик дата је хроника пропадања једне породице.

Информбиро је само једна од тема, а у фокусу је слика како друштво утиче на појединца, како се у човјеку рађа зло и како околности доводе младог боксера, шампиона, до тога да постане убица.

Београдско драмско позориште позвало је премијерну публику, која иначе добија протоколарне карте, да их овога пута плати како би се сакупила помоћ жртвама поплава у Србији. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *