Помоћ пољопривредницима: Ђубриво и период милости

Влада Републике Српске задужила је данас Робне резерве Српске да до 31. марта продуже рок за плаћање обавеза корисницима подстицајних средстава по основу преузетог и регресираног минералног ђубрива. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Миловановић истакао је да су корисници имали обавезу да преузето и регресирано минерално ђубриво плате до краја новембра ове […]

субота, септембар 1, 2012 / 08:54

Влада Републике Српске задужила је данас Робне резерве Српске да до 31. марта продуже рок за плаћање обавеза корисницима подстицајних средстава по основу преузетог и регресираног минералног ђубрива.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Миловановић истакао је да су корисници имали обавезу да преузето и регресирано минерално ђубриво плате до краја новембра ове године, али да је због тешких услова у пољопривреди изазваних дуготрајном сушом тај рок продужен.

Он је нагласио да је Влада Српске усвојила одлуку о одобрењу набавке по хитном поступку до 10.000 тона минералног ђубрива за јесењу сјетву.

"У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде сматрамо да је довољно осам или девет хиљада тона минералног ђубрива за јесењу сјетву. Влада је данас задужила Министарство финансија да убрза исплату подстицаја", рекао је новинарима Миловановић, након посебне сједнице Владе Српске на којој је разматрана информација о пољопривреди у овој години и посљедицама дуготрајне суше.

Миловановић је навео да је Министарство финансија са пословним банкама, микрокредитним фондацијама и Агенцијом за банкарство Републике Српске договорило одобравање ванредног грејс периода до годину дана за отплату свих текућих пољопривредних кредита почевши од 1. октобра.

"Пољопривредни произвођачи треба да се обрате банкама за захтјевом за одобравање ванредног грејс периода, гдје ће отплата кредита бити замрзнута максимално годину дана", појаснио је Миловановић.

Он је напоменуо да је Влада Српске поново упутила иницијативу према Савјету министара БиХ којом се тражи да се поднесу захтјеви за доношење одлуке о ослобађању плаћања обавеза за путарине и акцизе за дизел-гориво и да је поднесен захтјев за доношење одлуке о диференцираној стопи ПДВ-а од седам одсто за репроматеријал у пољоприреди.

"Затражено је и да се уведе нулта стопа царине за увоз житарица и уљарица које се користе за исхрану стоке, што ће довести до пада цијене стоке и меса. Задужена су и министарства пољопривреде и трговине и туризма да у наредном периоду обезбиједе састанак са млинарима на којем ће бити ријечи о потребама за пшеницом у Српској", нагласио је Миловановић.

Министар пољопривреде је истакао да је на сједници Владе задужена Инвестиционо-развојна банка Републике Српске да наредне године успостави кредитну линију која ће се бавити реструктурисањем пољопривредних кредита.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *