Помак у климатским преговорима

БАНГКОК – Богате и сиромашне земље превладале су у петак дубоке подјеле и договориле се о оквиру за наставак климатских преговора у 2011., који ће се наставити ондје гдје су стали прошлогодишњи договори из Мексика и усмјерити се на тежа питања.  Споразум постигнут у Бангкоку слиједио је након готово четверодневних разговора који су, по неким […]

субота, април 9, 2011 / 14:52

БАНГКОК – Богате и сиромашне земље превладале су у петак дубоке подјеле и договориле се о оквиру за наставак климатских преговора у 2011., који ће се наставити ондје гдје су стали прошлогодишњи договори из Мексика и усмјерити се на тежа питања.

 Споразум постигнут у Бангкоку слиједио је након готово четверодневних разговора који су, по неким земљама у развоју, требали прилагодити преговоре о клими након споразума из Канкуна из децембра прошле године.

Жељеле су не само наставак онога што је договорено у Канкуну, него и рјешавање судбине Протокола из Кјота и обећања богатих нација о смањењу емисије гасова који узрокују ефекат стаклене баште, те јасно одређивање извора финанцирања помоћи сиромашнима.

Земље у развоју траже да богате, развијене земље додатно срежу емисије спорних гасова, те да се Протокол из Кјота продужи на 2013. и даље.

Но, бројне богате земље сматрају да се земље у развоју желе вратити на оно што је у Канкуну већ договорено, што по њима поткопава шансе за успијех наставка преговора у Дурбану у Јужноафричкој Републици крајем новембра.

Многобројне државе незадовољне су чињеницом да се скуп од 3. до 8. априла највише бавио оквиром за преговоре. Сједињене Америчке Државе сматрају да је то покварило атмосферу, а неке земље у развоју сумњале су у њихов исход.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *