Пољска: Замијењена тијела двије жртве несреће у Смоленску

Генетичка истраживања несумњиво су показала да су тијела двију жртава рушења пољског владиног авиона код Смоленска 2010. године замијењена, објавилa је врховнa војнa државнa адвокатска канцеларија у Варшави. Пољски медији су већ објавили да су замијењена тијела легендарне чланице "Солидарности" Ане Валентинович и потпредсједнице фонда "Источна Голгота" Терезе Валевске-Прзијалковске. Њихова тијела су ексхумирана прошле седмице […]

среда, септембар 26, 2012 / 10:59

Генетичка истраживања несумњиво су показала да су тијела двију жртава рушења пољског владиног авиона код Смоленска 2010. године замијењена, објавилa је врховнa војнa државнa адвокатска канцеларија у Варшави.

Пољски медији су већ објавили да су замијењена тијела легендарне чланице "Солидарности" Ане Валентинович и потпредсједнице фонда "Источна Голгота" Терезе Валевске-Прзијалковске. Њихова тијела су ексхумирана прошле седмице и при томе је дошло до нагуравања између полиције и критичара власти који су покушавали ући у ограђено подручје на гробљу гдје се обављала ексхумација.

Водитељ варшавског окружног војног државног правобранилаштва Иренеуш Шелаг најавио је још четири ексхумације, јер постоји сумња да су замијењена тијела још двију жртава.

Укупно су до сада ексхумирана тијела пет жртава катастрофе из Смоленска, због различитих навода у документима судске медицине што их је испоставило руско војно државно правобранилаштво.

У суботу је предсједник лијево либералног "Покрета Паликотс" (РП) Јануш Паликот затражио и ексхумацију тада страдалог пољског предсједника Леха Качинског, како би се провјерило налази ли се он стварно у гробу у краковској катедрали.

У паду пољског владиног авиона у близини Смоленска у Русији 10. априла 2010. погинуло је свих 96 путника, међу којима је био тадашњи пољски предсједник, његова супруга и бројни државни и војни званичници.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *