Пољопривредници протестовали на аутопуту

Пољопривредници из Републике Српске, незадовољни стањем у аграру, прекинули су протест након нешто више од сат времена проведених на дионици ауто-пута Бањалука – Градишка, у мјесту Чатрња.

четвртак, фебруар 23, 2017 / 13:33

Пољопривредници из Републике Српске, незадовољни стањем у аграру, прекинули су протест након нешто више од сат времена проведених на дионици ауто-пута Бањалука – Градишка, у мјесту Чатрња.

 Ауто-пут је у почетку био непроходан, али је убрзо протестни скуп премјештен на "слијепу дионицу" аутопута, од Четрње према Сави.

Окупљени су на крају прочитали 10 захтјева и дали рок Влади Српске од 30 дана за њихово испуњење.

Уколико се надлежни оглуше, истакли су како ће, заједно са пољопривредницима из Федерације БиХ, организовати масовне протесте.

Ратари, воћари, мљекари и други произвођачи хране, који су на раскрсницу путева за Бањалуку, Градишку, Козарску Дубицу и Подградце дошли из свих крајева РС, механизацијом су одлучили да блокирају саобраћај на ауто-путу сат времена, али су се након извјесног времена саомоницијативно премјестили на другу локацију и одблокирали пролаз возилима.

Захтијевају да им се до средине марта исплати укупан дуг за подстицаје из прошле године у износу од 41 милион марака, плус 12 милиона за прва два мјесеца у овој години. Без тих средстава, кажу, неће моћи започети прољетну сјетву.

Такође траже да Министарство пољопривреде РС измјени правилнике и да им заједно са Савјетом министара БиХ помогне на превазилажењу штете од Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ.

Пољопривредници кажу да ће са мирних протеста, шаљу јасну поруку властима у Српској и на нивоу БиХ да имају мање од мјесец дана за испуњене захтјева. Они наглашавају да од тога неће одустати, без обзира што су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обећали да ће већина примједби бити уважена и уврштене у правилник.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *