Политичка кампања у Србији #18

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић поручио да се 16. марта гласа о послу који мора да се уради, а не о појединачним лидерима партија и коалиција.  "Ово није гласање за или против Вучића, за или против Дачића, Ђиласа, Тадића, мене. Ово је гласање о послу који морамо да урадимо, послу о ком само ми говоримо, о […]

четвртак, март 6, 2014 / 14:54

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић поручио да се 16. марта гласа о послу који мора да се уради, а не о појединачним лидерима партија и коалиција.

 "Ово није гласање за или против Вучића, за или против Дачића, Ђиласа, Тадића, мене. Ово је гласање о послу који морамо да урадимо, послу о ком само ми говоримо, о ком се са вама договарам. Да подигнемо фабрике, обновимо болнице, вратимо безбедност и будућност деци. Казните све који су били власт и овај посао нису урадили. Гласајте за ЛДП", рекао је предсједник Јовановић у Лесковцу, наводи се у саопштењу партије.

Јовановић је рекао да ЛДП на гласање ставља оно за шта се одувијек та партија залаже: "Да бранимо слободе и права, да подстичемо толеранцију и штитимо право на различитост, да реформишемо законе и учинимо земљу ефикаснијом, да спречимо самовољу и незнање, да зауставимо насиље, да доведемо кривце пред лице правде, да заштитимо немоћне. Да Европу саградимо у Србији".

"До Србије је да за то гласа или не гласа, а после избора ћемо да видимо имамо ли савезнике за тај посао за који се годинама залажемо, без икаквих уступака и компромиса са наше стране. Ми се не нудимо за друштво, ми друштво бирамо", поручио је Јовановић.

Лидер ЛДП-а је истакао да је ЛДП једина опозиција у Србији. Навео је да ЛДП никад није била на власти, а да су се сви на њој изређали и послије сваке те власти је за грађане било само горе.

"У овој сулудој кампањи се сви они представљају као нови и сви нападају ЛДП да хоће у власт. Време је да ЛДП спроведе своју политику, политику која је прекинута те проклете 2003. убиством Ђинђића. Ђинђићева политика одувек је била једина политика ЛДП-а и једино је наша политика одувек Ђинђићева политика. Он ње никад нећемо ни за корак одустати. Она је услов свих услова сваке будуће калиције, сваке владе у којој можемо бити", рекао је Јовановић.

Заменик предсједника Либерално-демократске партије (ЛДП) Ненад Милић рекао је да полиција у Србији мора да се децентрализује и да градови и општине морају да имају овлашћења да бирају начелника полиције у својој локалној самоуправи.

"Уколико руководства у градовима и општинама не могу да утичу на безбедност, већ се свиме управља из једног центра у МУП-у, онда имамо ситуацију какву имамо: небезбедне градове", рекао је Милић на конференцији за новинаре у Новом Саду.

Према његовим ријечима, Нови Сад годинама није имао начелника полиције због политичких сукоба у Београду.

Милић је подсјетио да је такав начин функционисања полиције, када су скупштине градова и општина бирале начелнике полиције и био је успјешан током 50 година, док није укинут 1992. године.

"Српска полиција има четири полицајца на 1.000 становника, а светски стандард је два до два и по. Организација полиције је погрешна и базира се на репресији, а не на превенцији. Не решава се безбедносни проблем тако што ће у Нови Сад доћи као појачање 200 полицајаца који уопште не познају овај град", навео је Милић.

Оцјенио је да за такву врсту реформе не треба новац, већ само политичка воља да се републичка власт одрекне дјела власти и да га пребаци на локалне заједнице.

"Војводина треба да има своју полицију, која би требало да врши професионалну контролу рада локалних полиција у општинама и градовима у покрајини", рекао је Милић.

Предсједник Либерално демократске партије Војводине Душан Мијић рекао је да нови Устав Србије треба да дефинише да и Војводина има свој устав.

"Војводина својим уставом треба да дефинише законодавну, судску и извршну власт. Србија је слозена држава, у којој Војводина треба да буде равноправна. То је начин да се ослободе потенцијали који су маргинализовани након рушења аутономије Војводине из 1990. године, на радост свих грађана Србије, јер Војводина јесте део Србије и нема ту никаквог говора о сепаратизму, то су чисто политичка подметања", рекао је Мијић.

Динкић: Држава мора да повећа помоћ пољопривреди

Лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић поручио да уместо политике стезања каиша, држава мора да повећа помоћ пољопривредницима и да улаже у развој села.

"То је једини начин да се млади мотивишу да остану на селу и да могу тамо добро да живе", рекао је Динкић на предизборној конвенцији у Трстенику, наводи се у саопштењу.

Динкић је истакао да пољопривредници не верују држави зато што она крши обећања, касне премије за млеко и субвенције добијају само велики произвођачи.

"УРС хоће другачије село – да пољопривредници живе, да се у село улаже, да могу да се момци жене и девојке удају, да се деца рађају и да имамо богато српско село", поручио је Динкић.

НДС: Дачићу гдје су инвеститори?

Нова демократска партија критиковала је премијера Ивицу Дачића, упитавши га где су инвеститори из Силиконске долине у Калифорнији које је обећавао да ће довести, или купци за бивши Генералштаб.

"Где су пословни људи, које је наводно требало да привуче заједно са Кристофом Форбсом? Где је бар писмо о намерама Доналда Трампа, за кога је тврдио да се отима за бивши Генералштаб", упитао је Александар Сенић, кандидат за народног посланика на листи коалиције окупљене око Бориса Тадића, а преноси НДС.

Ова странка наводи да уместо свих тих обећања од заменика шефа мисије амбасаде САД Гордона Дугуда стиже озбиљно упозорење и оцена да је економско стање у Србији веома осетљиво и да зависи од реформи и борбе против бирократије.

НДС подсећа да је у јануару ове године, рејтинг агенција "Фич" смањила кредитни рејтинг Србије на "Б плус" што је најгора оцена коју је Србија добила од 2005. године када је први пут одређен њен кредитни рејтинг.

"Те оцене надовезале су се на негативне оцене из 2013. године, на листи Светске банке ‘Doing Business 2014’, Србија се нашла на 93. месту, шест места ниже у односу на претходну годину, а по листи конкурентности Светског економског форума за 2013. годину се нашла на 101. позицији. По укупној оцени, то је историјски минимум када је ранг Србије у питању", додаје се у саопштењу.

НДС наводи и да се за добијање грађевинских дозвола у Србији у просеку чека 269 дана, по чему је Србија на 182. месту од 189. земаља.

Поповић: Отворити Канцеларију за сарадњу са Русијом

Потпредседник ДСС-а Ненад Поповић рекао је да је неопходно отварање Канцеларије за сарадњу са Русијом која би допринела повећању извоза производа и омогућила бољи третман наших радника у Русији.

То ће, како је рекао, бити једна од првих одлука ДСС-а уколико та странка дође на власт.

"Србија мора неговати добре економске односе са земљама Европске уније, али се евроинтеграције морају прекинути. Са друге стране, треба да постоје институционални механизми за сарадњу са Русијом, јер смо једина земља која има бесцарински договор са Русијом", нагласио је Поповић представљајући Ужичанима политички и економски програм ДСС-а.

Поповић је истакао да ће "даљим срљањем у европске интеграције – најдаље за две године бесцарински споразум са Русијом морати да буде укинут".

"Захваљујући српским компанијама посао у Русији нашло је 50.000 људи, а без царине је извезено домаће робе у вредности од око 150 милиона евра", рекао је Поповић, истичући да су нова градилишта у тој земљи шанса за српску грађевинску индустрију.

Поповић је истакао да ће се ДСС залагати и за отварање откупних центара који ће пољопривредницима омогућити да њихова роба стигне до великих трговина.

Објаснио је да би тако у Русију стизала широка палета производа и количина које могу да задовоље велико руско тржиште.

Стефановић: Ђилас не може да препозна добре ствари за Србију

Потпредседник Српске напредне странке Небојша Стефановић рекао је поводом оцене Демократске странке да је "кредит од УАЕ још једна превара Александра Вучића и СНС-а", да не може да верује да постоје људи као што је Драган Ђилас који не могу да препознају добре и позитивне ствари за Србију.

"Кредит од УАЕ омогућава да привреда живне и да скупе кредите заменимо јефтинијим, да плаћамо мање камате, а да тај новац којим би плаћали скупље камате усмеримо у привреду Србије", рекао је Стефановић новинарима у Краљеву.

"Жао ми је што од Драгана Ђиласа и ДС-а чујемо само речи мржње и увреде на рачун Александра Вучића и СНС-а, а суштински ништа за грађане Србије", рекао је Стефановић.

Каже да не види шта то ДС данас нуди грађанима, осим демагошких фраза, и да се од њих није могла чути ниједна конкретна мера.

"Жао ми је што Драган Ђилас, који је веома добро прошао док је био на власти и побринуо се да његове компаније веома добро послују а он постане богат и имућан човек, није препознао да би требало да уради нешто и за грађане Србије", рекао је Стефановић.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *