Полиција против Кељмендија и другова: Највећа акција у дејтонској БиХ

На подучју Источног Сарајева током ноћи слободе је лишено више лица која се доводе у везу са неријешеним убиствима која су се догодила протеклих година на овом подручју. Лица, која су ухапшена током синоћње полицијске акције на подручју града Српско Сарајево доводе се у вези и са другим кривичним дјелима, као и са Дарком Елезом, […]

среда, септембар 12, 2012 / 11:39

На подучју Источног Сарајева током ноћи слободе је лишено више лица која се доводе у везу са неријешеним убиствима која су се догодила протеклих година на овом подручју.

Лица, која су ухапшена током синоћње полицијске акције на подручју града Српско Сарајево доводе се у вези и са другим кривичним дјелима, као и са Дарком Елезом, којем је Апелациони суд у Београду прошле године потврдио пресуду којом је осуђен на девет година затвора.

У пресуди се наводи да је Елез организатор криминалне групе која је 2009. године на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дјела.
Срна је сазнала да су у акцији претресене и локације које користи Насер Кељменди, означен као прва особа у Европи по опасности за САД, а којег је и амерички предсједник Барак Обама ставио на "црну листу" у писму које је упутио Конгресу.

Кељменди је наводно побјегао у Црну Гору.

Акција је усмјерена против три организоване групе и више особа које су учествовале у убиствима и разбојништвима. Један од објеката у којима се врши претрес је и објекат "Каса Гранде", власништво Насера Кељмендија, једног од осумњичених у акцији против организованог криминала. У Сарајеву је претресен и стан у улици Марка Марулића.
Међу ухапшенима је и бивши припадник СИПА-е.

Портпарол МУП-а Републике Српске Мирна Шоја истакла је ду су припадници МУП-а Српске, у сарадњи са СИПА-ом, МУП-ом Кантона Сарајево и Тужилаштвом БиХ, у раним јутарњим часовима извршили претресе на 30 локација на подручју Републике Српске и ФБиХ.

"У дуго припреманој полицијској акцији, кодног назива ‘Лутка’, ангажовано је 150 полицијских службеника МУП-а Републике Српске – Управа криминалистичке полиције, Специјалне јединице полиције, центри јавне безбједности Српско Сарајево, Бијељина и Требиње", каже Шоја.

Она је додала да су кривична дјела за која се сумњиче лица која су јутрос ухапшена у великој мјери оптерећивала МУП Републике Српске.

"Очекујемо да ће током кривичног поступка против њих доћи до потпуне истине о бројним, до сада неразјашњеним кривичним дјелима на простору Источног Сарајева", нагласила је Шоја.

Она је навела да су претреси извршени на подручју општина Пале, Источна Илиџа, Зворник, Бијељина и Требиње.

Шоја је нагласила да је у периоду када је започела акција "Лутка", Центар јавне безбједности Српско Сарајево под надзором Окружног тужилаштва Српско Сарајево започео и акцију "Империјал".

"У овој акцији ухапшен је већи број лица на простору Источног Сарајева и Кантона Сарајево због постојања сумње да су починили кривична дјела ‘изнуда’ и ‘зеленаштво’, а у вези са кривичним дјелима ‘организовани криминал’. Лица која су лишена слободе од раније су позната полицији и у току дана ће уз Извјештај о почињеним кривичним дјелима бити предата дежурном тужиоцу Окружног тужилаштва Источног Сарајево", појаснила је Шоја.

Она је напоменула да постоји сумња да новац кориштен за кривично дјело зеленаштво, која су починила лица лишена слободе у акцији "Империјал", потиче од кривичних дјела која су извршена у акцији "Лутка".

Девет ухапшених у РС

Гојко Васић, директор полиције РС, потврдио је да је више од 25 ухапшених у акцији "Лутка" и да су нека од тих лица од раније била на издражавању казне у затворима Србије и БиХ.

"У Републици Српској је ухапшено девет лица", прецизирао је Васић, додавши да је акција плод вишегодишње истраге.

Тужилаштво БиХ: Највећа акција против организованог криминала у постдејтонској БиХ
По налогу тужиоца из Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, у току је здружена полицијска акција у којој судјелује више стотина полицијских службеника из полицијских и агенција за спровођење закона са нивоа државе и ентитета.

Ради се о истрази усмјереној на расвјетљавање најмање шест неријешених убистава и покушаја убистава у РС и ФБиХ, неколико пљачки банака и транспорта новца у вишемилионским износима и читав низ тешких кривичних дјела организованог криминала.

Ова акција је најопсежнија активност у борби против организованог криминала у постдејтонској БиХ и представља одлучан ударац организованом криминалу на подручју цијеле БиХ.

Тужилаштво БиХ је у овом предмету остварило значајну и добру сарадњу с више агенција за спровођење закона: Окружно тужилаштво Српско Сарајево, Државна агенција за истраге и заштиту – СИПА, МУП Републике Српске, Федерална управа полиције, Полиција МУП-а Кантона Сарајево, те Полиција Брчко Дистрикта БиХ.

У Бијељини ухапшен Марко Крајишник

У акцији МУП-а Републике Српске која је проведена у више градова, у Бијељини је ухапшен Марко Крајишник, настањен у насељу "Интергај", сазнаје Срна незванично.
Ухапшени Цвијан и Пушара

Међу ухапшенима је и Бојан Цвијан, бивши шеф Одјељења за дроге СИПА-е, пише "Слободна Босна".

Наводно, један од ухапшених је и Зоран Пушара.

Најмасовнија акција изведена је на подручју општине Илиџа гдје је, како се нагађа, основни задатак било хапшење Насера Кељмендија, контроверзног бизнисмена, осумњиченог да је "мозак" организованог криминала не само у Босни и Херцеговини, него у цијелој регији.

Осим истраге о Кељмендијевим пословима, акција је организована како би се расвијетлило и неколико неразјашњених убистава, између осталих и оно Рамиза Делалића Ћеле.

Делалић је убијен испред свог стана у Сарајеву 2007. године, а његове убице још нису пронађене.

Федерална ТВ јавила је да је, осим Кељмендијевог објекта "Kаса Гранде" на Илиџи, претресен и стан ухапшеног Бојана Цвијана и угоститељски објекат "Вила Селин" у власништву Бенана Дорића.

У Сарајеву је претресен и стан у улици Марка Марулића.

Цвијан и Елез

Бојан Цвијан, некадашњи шеф Одсјека за дроге у СИПА-и и бивши начелник криминалистичке полиције у ЦСБ Српско Сарајево, био је близак сарадник Дарка Елеза и његове криминалне групе, а докази о њиховој сарадњи узашли су на видјело током суђења Ђорђу Ждрали, пише "Слободна Босна".

Елез је, иначе, показаће се то након што је ухапшен у Београду прије три године, имао своје информаторе у Тужилаштву БиХ или у Државној агенцији за истраге и заштиту, чији су инспектори водили истрагу против Ђорђа Ждрале.

Знао је све информације о детаљима Ждралиног хапшења и екстрадиције из Њемачке у БиХ. Те податке је Елез могао добити од припадника Граничне полиције БиХ, односно, СИПА-е који су осигуравали Ждралин транспорт у Сарајево, након што је у јануару 2009. године ухапшен на аеродрому у њемачком граду Франкфурту.

Дарко Елез и његова криминална дружина ухапшени су почетком септембра 2009. године у Београду, у заједничкој операцији полицијских агенција из Србије и БиХ.
Према оптужници коју је Специјално тужилаштво Србије за организовани криминал подигло крајем новембра, Дарко Елез и чланови његове злочиначке организације: Владимир Пандуревић, Васо Љубибратић, Бранко Ђурић, Слободан Пјевац и Александар Лучић терете се за трговину дрогом, подстрекивање на убојство Б.Р. и изнуду 600.000 евра од Саве Томашевића, власника ланца тржних центара ТОМ (Томашевићева приватна и пословна имовина је, подсјетимо, у више наврата била мета бомбашких напада Елезових криминалаца, да би, на крају, испред његовог тржног центра у Бијељини поставили разоран експлозив који, срећом, није активиран).

Само неколико дана након што је Специјално тужилаштво у Београду подигло оптужницу против Дарка Елеза и чланова српског "огранка" његове банде, рјешењем Суда БиХ из притвора су пуштени Елезови бх. ортаци: Давор Мандић, Давор Дабић, Владимир Парађина, Драган Јевтовић, Владимир Таушан, Љубиша Лаловић, Саша Владичић, Марко Божиковић, Блашко Фуртула, Бојан Цвијан, Адмир Хоџић, Мухамед Рамић и Марко Крајишник, који су ухапшени у истој акцији, на више локација у БиХ, подсјећа "Слободна Босна".0 КОМЕНТАРА

 1. А,гдје су бањалучки рекеташи и зеленаши који сада раде у државним службама? И у свакој другој општини? Не будимо наивни. Вјероваћу у ово само ако се ова акција настави и држава једном коначно ослободи ових најгорих и најситнијих криминалаца.

 2. …по опасност за САД, па Обама ставио на листу… а сад је мени мало јасније…иначе неби се дешавало ништа.

  А кад ће на ред доћи тзв.први људи…итд итд

 3. А шта је са г. Фахруднимо Радончићем? Зар њега не доводе у везу са Кељмендијем? Он чека да буде министар безбједности.

 4. Хохохо.. а кад ће се посветити правом криминалу, политичком у привреди, тамо је главна пинка, ови кокошари никог више не занимају.
  Колико је то БиХ позната у свијету по наркотицима? Који је проценат наркомана регистрованих? Нерегистрованих?
  Коме ова полиција продаје муда за бубреге, ем што и они сами троше гудру, ем што увијек учествују у дилу!
  И сад испада да нама пријети опасност од дрогераша, а не од несташице и поскупљења животних намирница и горива!?x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *