Почeo Београдски фестивал кратког метра

Младе редитељке из Београда и Загреба Мина Ђукић и Ирена Шкорић заједно су прогласиле отвореним 58. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма. На церемонији у Дому омладине у сриједу увече уручена је награда за животно дјело, коју је Одбор фестивала додијелио, постхумно, филмском новинару, критичару, публицисти и документаристи Ранку Мунитићу (1943-2009). Уз пројекцију инсерата из […]

четвртак, март 31, 2011 / 14:42

Младе редитељке из Београда и Загреба Мина Ђукић и Ирена Шкорић заједно су прогласиле отвореним 58. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма.

На церемонији у Дому омладине у сриједу увече уручена је награда за животно дјело, коју је Одбор фестивала додијелио, постхумно, филмском новинару, критичару, публицисти и документаристи Ранку Мунитићу (1943-2009).

Уз пројекцију инсерата из Мунитићеве телевизијске серије разговора с глумцима "Вече са звездама", умјетнички директор фестивала Јанко Баљак истакао је да је овај неуморни филмски посленик оставио дубок траг и задужио цјелокупну ју-кинематографију.

Он је уручио награду његовој супрузи Зорици Јевремовић Мунитић, која је подсјетила да је Мунитић дошао из родног Загреба у Београд први пут 1963. године, управо на фестивал кратког метра.

"Одмах је осетио овај град као свој. Волео је Србију више него ја и када су га питали за националност изјашњавао се као ‘Хрбин’", испричала је она.

Публици је представљен међународни жири фестивала чији су чланови редитељи Ирена Шкорић (Хрватска) и Вентура Дурал (Шпанија), теоретичар Рајнер Кеплер (Аустрија), као и редитељ Владимир Блажевски и директор фотографије Милорад Глушица (Србија).

Главни програм почео је играно-документарним филмом Мине Дјукић "Југо, кратка аутобиографија", који приказује (не)славни историјат некада популарног аутомобила из фабрике "Застава" у Крагујевцу.

Услиједио је, ван кокуренције, кратки филм Ирене Шкорић "Растанак", такође посвећен једном од производа "Заставе", кроз причу о оцу и сину који крећу на пут својим старим "стојадином".

"Екс-ју вече" употпунио је дугометражни документарац београдског аутора Игора Стоименова "Бијело дугме" – портрет најпознатије музичке групе бивше земље.

До 3. априла на фестивалу ће бити приказана 73 филма у такмичарској селекцији (29 домаћих и 44 страна) у категоријама документарни, анимирани, кратки играни и експериментални филм, уз већи број партећих програма.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *