Побуњеници заузели „Гадафијев град“

Портпарол либијских побуњеника Шамсидин Абдулмолах рекао је да су преузели контролу над Сиртом, родним градом Моамера Гадафија. Град је током ноћи био и мета напада из ваздуха коалиционих снага. "Потврђено је да је Сирта пала у руке продемократских снага", рекао је Абдулмолах, додајући да побуњеници нису наишли на већи отпор Гадафијевих снага. Нови удари услиједили […]

понедељак, март 28, 2011 / 13:40

Портпарол либијских побуњеника Шамсидин Абдулмолах рекао је да су преузели контролу над Сиртом, родним градом Моамера Гадафија. Град је током ноћи био и мета напада из ваздуха коалиционих снага.

"Потврђено је да је Сирта пала у руке продемократских снага", рекао је Абдулмолах, додајући да побуњеници нису наишли на већи отпор Гадафијевих снага.

Нови удари услиједили су након што је НАТО преузео пуну команду над цијелом операцијом у Либији, покренуту ради спровођења резолуције УН за заштиту цивила.

Новинари страних медија из Сирте јавили су да се током ноћи у том граду чуло неколико експлозија а потом и прелети авиона.

Портпарол либијске владе Муса Ибрахим рекао је да су три млада Либијца убијена у удару из ваздуха у луци недалеко од Сирте.

Дописник агенције Ројтерс из Сирте јавио је да су се током ноћи у граду чуле четири експлозије. Према његовим ријечима, конвој од двадесетак војних возила, укључујући и противваздушне топове на камионима, напустио је Сирту и креће се ка западу у правцу Триполија уз више десетина цивилних аутомобила.

Аналитичари наводе да напредовање побуњеничких снага дуж либијске обале на Средоземљу указује на то удари из ваздуха западне коалиције преокреће ситуацију у корист слабо наоружаних и некоординисаних побуњеничких снага.

Побуњеници су вратили контролу над главним нафтним терминалима на истоку Либије – Ес Сидер, Рас Лануф, Брега, Зутеина и Тобрук, док све указује на то да се Гадафијеве снаге утврђују на западу те сјеверноафричке земље.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *