Плес око шипке и остали постају олимпијски спортови?

Плес око шипке, као и такозвани „балски плесови“, можда ће бити нове олимпијске дисциплине, и то већ 2016. године у Рио де Жанеиру. Међународна организација ИПСФ је на добром путу да убиједи надлежне да плес око шипке постане нова олимпијска дисциплина. Деценијама је ова врста плеса могла да се види само у стриптиз клубовима, али […]

среда, август 15, 2012 / 08:38

Плес око шипке, као и такозвани „балски плесови“, можда ће бити нове олимпијске дисциплине, и то већ 2016. године у Рио де Жанеиру.

Међународна организација ИПСФ је на добром путу да убиједи надлежне да плес око шипке постане нова олимпијска дисциплина.

Деценијама је ова врста плеса могла да се види само у стриптиз клубовима, али када су људи схватили колико је он захтјеван и самим тим добар за опште физичко стање онога ко га практикује, плес око шипке постаје све популарнији.

Последњих десет година широм свијета се организују такмичења у овој дисциплини, која је више од плеса – то је својеврсна акробација која тражи јаке мишиће, одличну кондицију и дубоку концентрацију.

Тако је у јулу ове године на Свјетском првенству одржаном у Лондону, побиједила Американка Наташа Венг, која подржава иницијативу ИПСФ да се овај спорт уведе на ОИ, али је ипак скептична.

"Мислим да јавност још није спремна за такав спорт на таквом такмичењу", рекла је Наташа за "Хафингтон пост“.

Занимљиво је да плес око шипке практикују и мушкарци, као и парови. У Лондону је побиједио Рус Јуџени Грешалов, а у категорији парова Рут Менсфилд и Тифани Даунс из Аустралије.

У ИПСФ кажу да су плесачи око шипке заправо врхунски спортисти који посједују и вјештину и елеганцију, а та дисциплина корјене вуче из традиционалних кинеских циркуса. Да овај плес нема никакве везе са стриптизом потврђује и чињеница да се плесачи не скидају током наступа.

Особине врхунских спортиса имају и они који плешу такозване "балске игре" (баллроом данце): менует, кадрил, полку, полонезу, мазурку… кажу заступници идеје да и те игре постану саставни дио олимпијских такмичења.

Захваљујући ТВ емисијама као што су "Плес са звездама" и неким холивудским филмовима, стечена је погрешна слика о томе да су ти плесови само драмски спектакли, дефиле раскошних хаљина и згодних мушких и женских тијела.

Међутим, ти плесачи пружају гледаоцима много више од естетског и умјетничког доживљаја – они посједују одличну кондицију, физичку снагу, флексибилност… све оно што одликује ритмичку гимнастику или синхроно пливање, на пример, са чиме се сложио и Међународни олимпијски комитет 1997.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *