Планинарско љетовање: 14 дана, девет врхова (ФОТО)

Четворочлана планинарска експедиција из Бање Луке у подухвату који је трајао 14 дана попела се на девет планинских врхова – сваки преко 4000 метара надморске висине. У никад врелијем августу када су најчешће експедиције које људи предузимају, оне према ријеци, језеру или мору – Зоран Шарић, Лука Кукрић, Миленко Ђурић и Зоран Новаковић, окренули су […]

среда, август 29, 2012 / 10:52

Четворочлана планинарска експедиција из Бање Луке у подухвату који је трајао 14 дана попела се на девет планинских врхова – сваки преко 4000 метара надморске висине.

У никад врелијем августу када су најчешће експедиције које људи предузимају, оне према ријеци, језеру или мору – Зоран Шарић, Лука Кукрић, Миленко Ђурић и Зоран Новаковић, окренули су на другу страну – на Алпе – оне на граници Италије и Швајцарске гдје се ових девет врхова налази.

Дуфоршпице (Dufourspietze 4634 m), Цумстеншпице (Zumsteinspitze 4563m ), Сигналкупе (Signalkuppe 4556 m), Лискамов нос ( Lyskam il Naso 4272 m), Кастор (Cаstоr 4228 m), Пирамид Винсент (Piramide Vincent 4215 m), Балмехорн (Balmehorn 4167m), Полукс (Pollyx 4092m), Роћа Нера (Roccia Nera 4075 m) – поред ових 9, Миленко Ђурић и Зоран Новаковић попели су се још и  на Матерхорн (са италијанске стране) који се сматра веома тешким и атрактивним.

Тежина и атрактивност планинаре чека и када се пењу на највиши врх Швајцарске – Дуфоршпице – такође са италијанске стране. Ово је пошло за руком све четворици.

– Било је напорно, два дана смо силазећи обарали и по 2000 метара надморске висине. Спавали смо на разним мјестима, од планинарских домова, бензинских пумпи, католичких домова до хотела. Два члана, која су се попела на Матерхорн, при силаску су због мрака били принуђени да преспавају у стијени на 4.200 метара надморске висине, при лошем времену – рекао нам је Зоран Шарић, један од учесника експедиције.

Није само нама необично што се неко пентра по алпским врлетима у вријеме када остали траже мјесто за пешкир на плажи. Наиме, момци су свим цариницима на које су наишли успут морали објашњавати шта ће у планини, када су сви на мору!?

Око 80 одсто финасијких трошкова обезбиједили су сами, а помогло им је “Триглав“ осигурање и још неколико спонзора. Пошто смо чули да литар воде у планинарским домовима на Алпима кошта 6 евра – а дневно због велике висине морате унијети велике количине течности – одмах је јасно да планинари током подухвата новац нису потрошили на “Милка“ чоколаде.

Прелијепе фотографије које су наши планинари направили погледајте ОВДЈЕОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *