Пјеру Кардену Лав Венеције за животно дјело

Француски модни дизајнер италијанског поријекла Пјер Карден добио је у Венецији награду Лав Венеције за умјетничка достигнућа и животно дјело. Карден је награду добио и за свој амбициозни план изградње великог стакленог небодера „Палата светлости” који би требало да ревитализује венецијанску луку и који ће, према његовим ријечима, бити „скулптура у којој може да се […]

уторак, децембар 4, 2012 / 20:06

Француски модни дизајнер италијанског поријекла Пјер Карден добио је у Венецији награду Лав Венеције за умјетничка достигнућа и животно дјело.

Карден је награду добио и за свој амбициозни план изградње великог стакленог небодера „Палата светлости” који би требало да ревитализује венецијанску луку и који ће, према његовим ријечима, бити „скулптура у којој може да се живи”.

Карден је у јулу напунио 90 година. Рођен је као Пјетро Карден у Венецији и као дијете преселио се у Француску. Себе описује као правог Италијана, али додаје да без Париза не би било Пјера Кардена.

„Без Париза и Француске не би било Пјера Кардена. Ова награда је признање за италијанског избјеглицу. Родом сам Италијан али не могу да заборавим Француску која ми је дозволила да постојим и захваљујући њој имам каријеру”, рекао је Карден примајући награду синоћ у опери Ла Фенис у Венецији.

„Ла Фенис је мој дом јер сам Венецијанац. Познајем многа позоришта у Русији, Милану, Паризу али ово позориште је прави драгуљ и јединствено”, додао је он, а преноси АФП.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *