Пети фестивал анимираног филма најављен за крај октобра

Пето издање Међународног фестивала анимираног филма БАЊАЛУКА 2012 одржаће се од 23. до 28. октобра у Бањалуци, Сарајеву, Градишци, Требињу, Бијељини и Тузли. Селекциона комисија фестивала у саставу Горан Дујаковић, директор фестивала, Предраг Соломун, директор програма и Зоран Ђерић, умјетнички директор фестивала, од 315 филмова пристиглих на конкурс, из 32 државе свијета, изабрала је 92 […]

среда, август 22, 2012 / 18:59

Пето издање Међународног фестивала анимираног филма БАЊАЛУКА 2012 одржаће се од 23. до 28. октобра у Бањалуци, Сарајеву, Градишци, Требињу, Бијељини и Тузли.

Селекциона комисија фестивала у саставу Горан Дујаковић, директор фестивала, Предраг Соломун, директор програма и Зоран Ђерић, умјетнички директор фестивала, од 315 филмова пристиглих на конкурс, из 32 државе свијета, изабрала је 92 филма за такмичарске програме и панораме.

У такмичарским програмима приказаће се 55 анимираних филмова из 25 држава. У главном такмичарском програму посјетиоци фестивала ће моћи погледати 47 анимираних филмова, а у дјечијем осам.

Традиционално, највише филмова пристигло је из држава са најзначајнијом продукцијом анимираног филма, међу којима су Пољска, Француска, Велика Британија, Шпанија, Хрватска, Русија, а ове године знатан је број филмова из Канаде.

Филмови који су ушли у такмичарски програм представљају репрезентативан пресјек актуелне свјетске продукције анимираног филма, па ће тако на фестивалу бити приказани и најновији филмови Теодора Ушева, Сандре Демазије, Симона Масија, Владимира Лескијева, Каспара Јанциса, као и филм "О Вили…", који је овогодишњи добитник Гран прија на Анимафесту 2012, ауторског тандема Ема де Сваф и Марк Џемс Ролс.

Из Босне и Херцеговине у такмичарском програму приказаће се филм "Ми" Мидхата Ајановића.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *