Петар Ђокић: Не продајемо рудник него акције

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да Влада Републике Српске не продаје Рудник жељезне руде /РЖР/ „Љубија“ већ акције у том предузећу, што је велика разлика у односу на оно што се покушава у јавности приказати.

понедељак, мај 23, 2016 / 20:55

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да Влада Републике Српске не продаје Рудник жељезне руде /РЖР/ „Љубија“ већ акције у том предузећу, што је велика разлика у односу на оно што се покушава у јавности приказати.

Ђокић је рекао да ће концесиону активност у погледу даље експлоатације руде на подручју рударског басена водити Република Српска и давати партнерима, који буду заинтересовани за експлоатацију руде, концесионе уговоре.

Он је додао да Влада нема намјеру да угрози сарадњу коју има са предузећем "Арселор Митал", које је 2004. године формирано и гдје предузеће "Митал" има 51 одсто, а РЖР 49 одсто власништва. Ђокић је нагласио да то што већински заступник акција РЖР не би била Влада, већ нова компанија, не би требало да представља било какав проблем за "Арселор Митал" који може и даље несметано да ради.

"Чак сматрам да сада могу да пронађу боље путеве сарадње, јер би као један од учесника у овом предузећу била компанија која се, такође, као `Митал` на свјетском тржишту, бави истом дјелатношћу", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да не види никакву опасност у том смислу, осим ако неко у "Миталу" нема скривену намјеру да ово искористи као повод да мијења пословни курс и политику пословања у БиХ. Ђокић је указао да је цијена челика на свјетском тржишту пала, да има тенденцију даљег опадања или останка на овом нивоу, због чега су бројне компаније које се баве производњом челика угрожене, јер је Кина експортовала велике количине челика на свјетско тржиште.

Он је подсјетио да "Арселор Митал" није имао губитке у пословању експлоатишући руду на подручју приједорске регије, већ да има губитак у пословању на цијени челика који производи у зеничкој жељезари. Ђокић је рекао да није познато како ће бити завршен спор који је "Арселор Митал" покренуо да би покушао доказати да нема пореску обавезу према Српској, те истакао да је Српска показала спремност за разговоре и договор. Представници синдиката предузећа "Арселор Митал" Приједор изразили су забринутост за радна мјеста 850 радника због најављене продаје државног капитала у Руднику жељезне руде "Љубија".

Влада Републике Српске донијела одлуку о продаји 64,9998 одсто акција основног капитала Акционарског друштва Рудника жељезне руде "Љубија" методом непосредног одабира купца. Влада се упознала о понуди "Израели инвестмент групе" за куповину акција државног капитала у "Љубији". Народна скупштина Републике Српске сутра ће у наставку 12. редовне сједнице разматрати ову одлуку.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Чак сматрам да сада могу да пронађу боље путеве сарадње, јер би као један од учесника у овом предузећу била компанија која се, такође, као `Митал` на свјетском тржишту, бави истом дјелатношћу“, рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

  Pa da novi izum poslovanja ubacim ti jos jednu firmu pa se gambajte a mi cemo prodavati.Da je samo kako svakih par godina opet jedne te isto prodati valjalo bi glave…

  A mi cemo upravljati kocesijom nema veze sto cemo prodati 64posto akcija…Ja sta nadrobi,ma nije on budala,narod je budala

 2. Vlada je 2004 god. BEZ JAVNOG POZIVA (TENDERA) prvo prodala 51% svojih (narodnih) akcija u drzavnom preduzecu koje je upravljalo rudnikom, a sada hoce, OPET BEZ TENDERA, da proda i preostalih 49 %.
  ZASTO BEZ TENDERA (JAVNOG POZIVA) ????????????? i zasto bas toj izraelskoj firmi za koju se tvrdi da nema nikakvog iskustva u obavljanju te vrste poslova.
  JA ZNAM ZASTO, A VI ?
  Zasto opozicija ne trazi da se iz odgovarajucih zakona brise odredba kojom se omogucava prodaja drzavnog kapitala i dodjela konce bez tendera.
  Meni nije jasno da li on ne zna, ili se pravi lud, ili misli da je narod lu, ili sve od ovog, DA PRODATI AKCIJE U JEDNOM PREDUZECU KOJE IMA KONCESIJU (NE ZNAM NA KOLIKO GODINA, ALI NAJMANJE 50), ZNACI ISTO KAO PRODATI (POKLONITI) I RUDNIK ODNOSNO RUDU.
  Stvarno prizemna i neshvatljiva izjava jednog, nazovimo, ministra.
  Da bar cuti. Svaka neizgovorena zlata vrijedi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *