Перовић (да не чују у Добоју): Српска ће се прикључити на Турски ток

Шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић изјавио је да би у 2018. години требало да почне изградња крака гасовода „Турски ток“ у Српској, која ће од тог транспорта руског гаса имати вишеструке користи. "Гас би у Републику Српску стизао директно, без посредника. Пројекат изградње гасовода кроз Српску је жив, али ће бити назван […]

четвртак, април 2, 2015 / 18:35

Шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић изјавио је да би у 2018. години требало да почне изградња крака гасовода „Турски ток“ у Српској, која ће од тог транспорта руског гаса имати вишеструке користи.

"Гас би у Републику Српску стизао директно, без посредника. Пројекат изградње гасовода кроз Српску је жив, али ће бити назван другачије и сада је све питање рокова", рекао је Перовић за сутрашње издање "Прес Република Српска".

Он је појаснио да би 80 одсто трасе новог гасовода ишло преко Црног мора, да би у Турској било велико чвориште, са краком према грчкој граници, затим преко Македоније, југа Србије, Мађарске, Аустрије, Италије…

"Република Српска би се прикључила на Србију. Русија је била категорична да ће изградити гасовод, а ко год буде желио да се прикључи, нека сам постави цијеви. План је да Русија уради свој дио посла до 2016. године, а Српска би већ 2018. године могла да гради своје дијелове трасе", додао је Перовић.

Напомињући да су бројне користи од тог гасовода – јефтин енергент, екологија, директна испорука без посредника, Перовић је навео примјер компаније "Бирач", која више неће морати да плаћа дупло вишу цијену гаса преко посредника "БХ гаса"

"Што се тиче већ потписаног уговора с `Гаспром експортом`, добили смо добру тржишну цијену и услови одговарају нашим потрошачима", додао је Перовић.

Он је истакао да су представници руске Вњешеконом банке заинтересовани за улагање у Српску, посебно за област металне индустрије и пољопривреде, те да им је сада потребно представити пројекте.

Слабо се радујемо због Угљевика

Говорећи о руском пројекту у Термоелектрани "Угљевик", Перовић је рекао да је он у фази прераде и да постоји могућност да, због пада цијене струје, буде смањен капацитет са 600 на 450 мегавата.

"Планови се морају оптимизирати. Инвестиција је велика, а било је много проблема и отпора. Умјесто да су се радовали што ће добити такав пројекат и радна мјеста, било је оних који су покушавали да га сруше", закључио је Перовић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *