Пећка патријаршија: Конференција о Балкану и Блиском истоку

Одбор за Косово и Метохију Светог архијерејског сабора Српске православне цркве организује данас у Пећкој патријаршији Конференцију “Балкан и Блиски исток: Да ли су огледало један другом?”, поводом стотину година од Првог балканског рата. Конференција у Пећкој патријаршији траје два дана, а у Београду 17. октобра, у сарадњи са Факултетом за безбједност Универзитета у Београду […]

недеља, октобар 14, 2012 / 09:59

Одбор за Косово и Метохију Светог архијерејског сабора Српске православне цркве организује данас у Пећкој патријаршији Конференцију “Балкан и Блиски исток: Да ли су огледало један другом?”, поводом стотину година од Првог балканског рата.

Конференција у Пећкој патријаршији траје два дана, а у Београду 17. октобра, у сарадњи са Факултетом за безбједност Универзитета у Београду и Београдском отвореном школом.

Данас ће у Пећкој Патријаршији бити отварена и Канцеларија Одбора за Косово и Метохију Светог архијерејског сабора СПЦ. Уводно предавање одржаће Мартин ван Кревелд са Универзитета у Тел Авиву о теми “Историја два катастрофична подручја“.

Сутра ће бити одржана прва сесија конференције на којој ће говорити Дарко Танасковић са Филолошког факултета у Београду о теми “Балкан и Блиски исток: регионални приоритети Турске”.

Срђа Трифковић са Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци говориће о теми “Стотину година послије: Турска је поново ту”.

Владимир Ајзенхамер из Центра за студије Азије и Далеког истока Факултета политичких наука у Београду говориће о теми “Западни Балкан и исламске схизме”.

Шаул Шај из Центра за стратешке студије Универзитета Бар Илан говориће о теми “Блиски исток између демократизације и исламизације”, док ће

Гордон Н. Бардош из Удружења за проучавање националности из Њујорка говорити о процјенама опасности милитантног исламизма у југоисточној Европи.

Борис Хавел са Факултета политичких наука у Загребу представиће тему “Теологија обликована политиком: чињеница на Блиском истоку, могућност на Балкану?”.

Конференција ће бити одржана и 17. октобра у Парохијском дому храма Светог Саве у Београду, а говорници и теме биће исти као и у Пећкој Патријаршији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *