Пчелари: Продаје се доста меда који није исправан

Од 143 узорка меда узета на подручју Републике Српске за 35 узорака утврђено је да су неисправни, односно да су веома лошег квалитета, упозорили су данас у Требињу представници Савеза удружења пчелара Српске. Они тврде да се такав мед и даље налази у продаји. "Према нашим инфорамцијама, на територији Републике Срспке продају се енормне количине […]

петак, август 24, 2012 / 17:26

Од 143 узорка меда узета на подручју Републике Српске за 35 узорака утврђено је да су неисправни, односно да су веома лошег квалитета, упозорили су данас у Требињу представници Савеза удружења пчелара Српске.

Они тврде да се такав мед и даље налази у продаји. "Према нашим инфорамцијама, на територији Републике Срспке продају се енормне количине неисправног меда", рекао је новинарима предсједник Савеза удружења пчелара Српске Радивоје Максимовић.

Он је навео да су резултати анализе, рађене на Институту за јавно здравство Републике Српске, били завршени у марту ове године, али да инспекција није ништа учинила да санкционише продавце код којих је пронађен неисправан мед, те да они и даље такве производе продају.

"Савез удружења пчелара Републике Српске учинио је први корак и указао на појаву патвореног меда, а на надлежним институцијама је да даље ураде свој посао", рекао је Максимовић.

Он је додао да ће од надлежног министарства и инпекције затражити да им доставе извјештај шта су до сада урадили и које ће кораке предузети да би се казнили такви произвођачи.

Максимовић је подсјетио да су Савез удружења пчелара Српске, Завод за заштиту здравља Српске и Министарство пољопривреде покренули пројекат "Унапређење производње и промета меда у Републици Српској контролом квалитета и здравствене исправности", како би се заштитили и брендирали квалитетни пчелињи производи, а потиснули фалсификати.

Предсједник Удружења пчелара Источне Херцеговине Обрад Нинковић подсјетио је да су на подручју Требиња од осам узорака који су узети на пијаци два била неиправна.

Нинковић каже да тај мед, као ни други за који је утврђено да је лошег квалитета, није имао додира са пчелама.

Представници Савеза удружења пчелара Републике Српске претпостављају да је ријеч о фалсификованом меду, а пронађен је у Требињу, Броду, Бањалуци и Дервенти.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *