Папа Франциско, познатији као Фрањо, устоличен

Папа Франциско примио је „рибаров прстен” и папски огртач – „палијум”, на почетку мисе на Тргу светог Петра у Ватикану, којој присуствују десетине хиљада људи, чиме је симболично преузео руководство Католичком црквом. Група кардинала затим је пришла папи Фрањи и заклела му се на вјерност. На свечаност у Ватикану стигли су многи европски и светски […]

уторак, март 19, 2013 / 13:22

Папа Франциско примио је „рибаров прстен” и папски огртач – „палијум”, на почетку мисе на Тргу светог Петра у Ватикану, којој присуствују десетине хиљада људи, чиме је симболично преузео руководство Католичком црквом.

Група кардинала затим је пришла папи Фрањи и заклела му се на вјерност.

На свечаност у Ватикану стигли су многи европски и светски званичници и више од 150 делегација. Међу њима је и предсједник Србије Томислав Николић.

Папа Фрања је изјавио на Тргу светог Петра у Ватикану да је његова улога да буде „чувар понизности служења” и позвао свет да се супротстави „знацима уништења”.

„Права моћ” поглавара је „служење, он треба да настоји да чува понизност служења”, поручио је папа у хомилији „у тону фрањевачког реда”, како наводи Франс прес, пред више од 100.000 вјерника.

„Чувајмо људе, бринимо за сваку особу, с љубављу бринимо о свима, а посебно о најрањивијима, најсиромашнијима и најмлађима”, рекао је Папа у проповједи и подсјетио на мисију Фрање Асишког.

Папа је апеловао на званичнике да не дозволе да свет прате знаци уништења и смрти, поручивши да „мржња, завист и охолост прљају живот”.

„Свако треба да буде чувар створеног” и „не треба да се бојимо доброте”, рекао је 266. папа, додајући да се тај позив не односи само на хришћане, већ да има људску димензију и да се тиче свих.

Папа је на церемонију дошао у папамобилу, са јаким обезбјеђењем. На његов захтјев, возило се неколико пута зауставио како би папа благословио дјецу која су дошла да га дочекају.

На почетку хомилије нови бискуп Рима поздравио је кардинале, бискупе, свештенике и часне сестре и захвалио на присуству вођама других вјерских заједница, шефовима држава и влада, као и званичним делегацијама земаља широм свијета.

Папа Фрања је изразио дубоко поштовање и свом претходнику, папи Бенедикту Шеснаестом, који се повукао 28. фебруара.

Нови поглавар Римокатоличке цркве изабран је 13. марта, а данашња церемонија устоличења нема црквеноправно значење, пошто сам избор и његово прихватање, представљају почетак понтификата.

Нови поглавар Римокатоличке цркве изабран је 13. марта после повлачења Бенедикта Шеснаестог с дужности 28. фебруара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *