Паљани поручили да не желе оружје и смрт (ФОТО)

На Палама је одржан протест грађана који се окупили како би изразили незадовољство тренутном безбједносном ситуацијом. Према ријечима Раденка Васиљевића, начелника ЦЈБ Српско Сарајево, овај скуп није пријављен полицији али је она и поред тога дозволила његово одржавање. На самом скупу али и на улицама Пала примјетно је појачано присуство полиције, док скупу присуствују и […]

уторак, март 26, 2013 / 12:22

На Палама је одржан протест грађана који се окупили како би изразили незадовољство тренутном безбједносном ситуацијом.

Према ријечима Раденка Васиљевића, начелника ЦЈБ Српско Сарајево, овај скуп није пријављен полицији али је она и поред тога дозволила његово одржавање. На самом скупу али и на улицама Пала примјетно је појачано присуство полиције, док скупу присуствују и представници ЕУФОР Лот тима.

Након окупљања на тргу грађани су се у колони упутили у шетњу градским улицама. Саобраћај је затворен, а грађани у мирној шетњи градским улицама изражавају незадовољство безбједносном ситуацијом и протесте због погоршане безбједносне ситуације.

Како јавља репортер Фронтала са лица мјеста, неће бити обраћања организатора нити званичника већ грађани у миру настављају окупљање у знак протеста. На крају скупа биће упаљене и свијеће за трагично убијену Софију Вукадин.

У општини Пале данас је проглашен дан жалости поводом трагичне смрти седамнаестогодишње Софије Вукадин.

Подсјећамо, Софија Вукадин (17) убијена је у суботу вече око 2:40 испред роштиљнице „Јутро“ када су је Лазар Чаваркапа и Владимир Ћодо пресрели, ишамарали, а потом јој хладнокрвно пуцали у главу. Осумњичени су након потјере полиције приведени и саслушани, и данас ће бити поднесен приједлог за одређивање притвора. Чаваркапа се терети за тешко убиство, а Ћодо за помагање приликом тешког убиства и нелегално посједовање оружја, пошто је приликом претреса у његовој кући пронађен већи број оружја и муниције.

Извор из тужилаштва каже да су се осумњичени Чодо и Чаваркапа на саслушању бранили ћутањем. Ипак, Тужилаштво је утврдило да се убијена са другарицом враћала из изласка и на путу кући срела свог бившег дечка Срђана Кнежевића са којим је ушла у вербалну препирку. Чодо и Чаваркапа су наишли возилом и почели да добацују. Када им је дјевојка, наводно, одговорила, они су изашли из возила, ишамарали дјевојку и питали је "Хоћеш ли да те убијемо?" Након њеног одговора Чаваркапа је пуцао у њу.

Полиција је сазнала да је пиштољ припадао Чоду који је Чаваркапи када су пошли у град рекао да оружје има у возилу, након чега га је овај и понио са собом.

Код Чода у кући пронађено и неколико пушака и значајна количина муниције. Код Чода и Чаваркапе пронађено је 0,7 односно 0,8 алкохола у крви.

Грађани Пала огорчени су овим догађајем који је само један у низу јер се у посљедњих мјесец дана догодило убиство старице, обрачун ножевима испред једног кафића као и неколико тешких пљачки. Гашење јавне расвјете у Палама због штедње као и смањење ноћних полицијских смјена допринијели су повећању стопе криминалитета у Палама, па сада грађани страхују да се поново не врате мрачна времена када послије првог сумрака нису слободно смјели шетати улицама.

У организацији Омладинског покрета протест је организован и у Фочи.0 КОМЕНТАРА

 1. Па,због „Додикове“ полиције,неспособне,овакве или онакве…
  Никако због паљанских мафијаша-угоститеља који сами одрђују своје радно време.

 2. А кад су то нису биле? Срђан Кнежевић, Ристо Југовић, паљење зграда (Стелект импекс), Ждрале, Елез, Спајић …

 3. За овакве трагедије је главни кривац додиков аутогеноцидни режим, његова приватна полиција и министарство које ради само његове страначке послове, осим њих гдје је ту министарство образовања и културе?? Шта мисли тај олош шта нам раде млади? Шта они раде са тим младим људима? Докле ће се испирати шупља режимска прича попут оног олоша министра јовичића који каже „тамо код њих је стање бла бла бла…“ па гдје је то „тамо код њих“?
  Код кога је то?
  Нека је на срамоту и на душу том самољубивом додиковом режиму свака оваква аномалија!

 4. Да, ево прилике оним који желе народ подијелити на исток и запад, навалите браћо.

  Што се тиче овог трагичног догађаја могу само рећи да сам родитељ, бол коју има породица и сви грађани Пала је сигурно иста у цијелој РС.

  Много замјерам општинским властима на неосјетљивости према укупном животу у граду.
  Мислим да ова пионирска марионетска власт у Палама треба под хитно да поднесе оставку.

 5. herc64, 26.03.2013. 10:02:26

  Хеј ти мудросеру матер ти јебем у уста, овдје је једно дијете мало старије изгубљено у времену у простору убило малољетницу!?
  Гдје је министарство унутрашњих послова, пошто су утврдили да су ти клинци имали пушке у својим кућама?
  Ко то треба да прати и контролише? Начелник општине? Ма дај носи се у три пичке материне!
  Коме ми плаћамо порез за обављање послова безбједности лица и објеката и обавезно наше дјеце школског узраста? Коме плаћамо порез за чување јавног реда и мира, јавне и личне имовине?
  Плаћаш ли ти то Палама или паљани плаћају режиму који све то не ради и то намјерно не ради!?

 6. ribar, 26.03.2013. 13:47:07

  Објасни у чијим рукама је безбједност грађана, имовине и лица? Које то општинско или тијело локалне заједнице има и који су то пропусти?

 7. Док је овдје тешко уложити било коју марку за појачавање мјера безбједности нарочито међу малодобоном популацијом, додиков усташа станковић однио милион марака својој сабраћи хрватским цариницима у кеси!
  О чему се онда овдје дроби!? Шта се све могло са тим парама учинити у нашој републици за безбједност дјеце, а овако ће усташе купити себи нове униформе на поклон од врховника из бањалуке, чији кум носи у врећи наше паре њиховим службама, а овамо наше службе су у мишијој рупи док се не деси нешто овако, а онда се нападну Пале, исток, СДС,… па докле више!?

 8. Мени је најжалосније кад видим како се људи препиру око оваквих догађаја у стилу „ето видите какава је власт“. Ма дајте молим вас зна се да су Пале од свог постања увијек биле на лошем гласу по безбједности а то је кулминирало после рата када су убијени неки значајнији људи. Мислим чак да су и овој дјевојци убијени отац и ујак, бар сам тако чуо, да су били познати по неким ‘лошим стварима’, не знам и нећу да нагађам- Нема оправдања, починиоц ће сигурно бити кажњен, али стварно је једно помињати да је расвјета крива или да је „Додикова полиција“ крива, колико човјек може да иде и колико политичари могу манипулисати са њим то је невјероватно.

  п.с. Прољеће је почело снијегом и минусима, шта Додик ради са овим временом Боже драги!

 9. Господине rammstein, слажем се да Министарство унутрашњих послова, Министарство просвјете и цијела влада немају управљачки осјећај, односно не раде довољно како би кроз примјену закона, медије, цркву, школе, постигли колективно стање духа свих грађана да реагујемо на сваку неправду, криминал, а да не говоримо на насиље.

  То је наша трећа кућа о којој си вјероватно читао у мојој колумни под називом „Република Српска још није умрла а кад ће не знамо“ објављеној прије мјесец дана на овом порталу.

  Било би поучно то прочитати свима који нису има у архиву портала, јер тражење одговорности општинских власти произилази управо у ономе објашњењу да имамо три куће.

  Прва кућа је моја кућа и све ћу учинити као домаћин да моји укућани буду добри и задовољни, друга кућа је општина и ту је домаћин начелник са својим сарадницима.

  Зар требам објашњавати да је домаћин општине Пале направио толико пропуста у задња два мјесеца да је морао сам отићи прије овог трагичног догађаја.

  Ко му је бранио да покрене медије и јавност због убистава прије овога, зар би грађани били против и не би дошли на митинг у организацији општинских власти, зар би се полиција оглушила на такав апел и скуп хиљада грађана?

  Није за свакога кроз село пјевати давно су наши стари говорили, свака им је златна.

 10. У друштву у којем се величају ратни злочинци, у којем су Легија и Карлеуша узор младима, у друштву у којем није било лустрације, у друштву у којем нерасформиране комунистичке (есдеслијске) тајне службе и даље пале и жаре, шта друго очекивати?

 11. Djeteta nema, a vi se prepirite ko je kriv. Pa gdje su Pale? Da nisu u tunguziji? Sve je to md rs, sve je to kriminnalizovano fašističko mafijaška klika režimska. Otvorili su kafančine po cijelu noć, dali omladini najjeftiniji alkohol i duvan na svijetu, droge na svakom ćošku, opijaju ih i drogiraju kako bi spavali po danu , da ne bi pitali :gdje nam je posao. A, svoju su djecu spremili u Milano, London, Beč…s punim vrećama opljačkanih para od naroda.Zašto nije uhapšen onaj koji iznosi pare, i da li je taj isti podmirio obaveze prema državi, prema radnicima zaposlenim kod njega? Kada su mu radnici dobili platu, plaća li im socijalno i zdravstveno osiguranje?
  Režim naš je zločinačko gnocidno fašistička banda.
  On je isključivi krivac za sva zla. Režim na svim nivoima, bez bbzira koja stranka gdje vlada, sve je to dobro umreženo zlo.
  A, dakako naše najveće zlo je glava hobotnice.

 12. Strašno šta se dešava u ovoj državi.Sa dvadeset godina nosi pištolj i toliko osijonosti i bahatosti, trebato na vješala javno. Nadam se da naše pravosuđe neće zakazati. Da se više ovakve stvari nedogađaju i mladi životi nestaju.

 13. У друштву у којем режимске и приватне тзв тв куће форсирају ментално болесне емисије и ријалитије типа „фарма“, „велики брат“, (гузоњин син, мислим на додикову тв кућу која поклања питањима данашег друштва свега пет минута недељно остало је све пропаганда „моја кућа“), у таквом девијантном систему ништа боље се не може ни очекивати него да дјете убије друго дјете!

  Овдје неки паламуде о Палама као неком бастиону коза ностре, па да ли сте ви свјесни да је ову несретну дјевојчицу убио само три године старији дечко од ње?
  На страну да правдам ишта од тога, поплавио бих га од батина сваки дан док не свисне сам од муке шта је урадио и онај други идиот што умјесто да га смирује тад да не направи то, он га још послије покушао негдје одвући са лица мјеста! Ово је очигледно огледало нашег друштва и додикове „његове куће“!

  Ово су горки плодови, а ви што покушавате убрати некакве поене против локалне власти на овом трагичном случају, не гледајући ширину провалије у којој се нашла сва наша дјеца, без перспективе, без посла, без занимације, без културне и образовне свијести, јер су нам школе претворене у политичке базе да ли сте за власт или квази синдикат, дјеца могу да се убијају само од свега тога!

  Јуче је оно дупе од министра било у Бијељини и отуда је нешто мукао рикао, кењкао, ко прави додиков магарац такви су му сви. За то исто вријеме је неко дојавио да је подметнута бомба у бијељинској средњој школи, а исто тако у то вријеме мууу…министра.. један додиков усташа је изнио наших милион марака на руке хрватској царини!
  Да ли нама такав систем даје икакву гаранцију слободе живљења!?
  Мени не и уопште ме не чуди сва ова девијација око нас!

 14. Pale su uvijek smrdile na neljudskost i primitivizam i ne znam čemu rasprava. Tako hladnokrvno ubiti nevino dijete i zaviti porodicu u crno samo govori koliko je tamošnji narod nesocijalizovan i neosvješćen i truo. Na Romaniji treba uspostaviti jednu Sjevernu Koreju jer sa tim divljacima tamo ne možeš drugačije. Da ima bilo kakva građanska inicijativa da se cjelokupna Paljanska vlast promijeni od administracije do uprave policije odmah bi je podržao jer tamošnji moćnici na vlasti nisu ni za šta. Sramota me je što sam ikad kročio nogom u to selo zvano Pale.

 15. rammstein, 26.03.2013. 13:51:06 takav cutuk se ne radja svudje , to moze samo na palama.naravno md je kriv i za 10tak nerazjasnjenih ubistava izmedju ostalih i njenog oca i strica?ovo je samo nastavak i kulminacija ekipe kojoj niko ne staje na put od 91 i ovi bolesnici su se samo ugledali na starije idole a toga na palama ne fali a to se desava jer tebi i budalama i fukarama popud tebe govno smrdi samo ako je snsd ali mene licno zaboli vrsnjak na palama sam bio jednom u zivotu i necu uskoro pa kad vama ne smeta ne smeta ni meni.x-(

 16. herc64, 26.03.2013. 19:31:37

  Хало мајмуне, овдје је ријеч о дјеци, пусти ти те сад додикове приче паљани мафија клинац палац..шта је то боље у другим срединама? Тамо по крајини убије отац сина, син оца, дан два и нико ништа, а код нас од овог правите нас ванземаљцима!
  Знам ја добро ко је био и њен отаци и њен стриц, али она је била дијете и тај што је њу убио је само три године старији од ње, балавац, значи да је комплетно друштво у колапсу, кад дјете убија дјете, то само вас неколицину идиота додиковских весели попут тебе и тог горе смрада изнад тебе!
  Па матер вам јебем ви ни ријеч не кажете што је оно крајишко усташко говно однијело усташама пун џак пара, то је вама ок, није ту додик крив? Ма јок брее…све ви знате шта се на Палама ради, само не знате ко нам однесе паре из земље!?
  Пууу јбм ти тај полотронски народ, полтрончине вазда биле и остале, никад ништа од овог говнета рс неће бити док је таквих као што сте ви!

 17. Подршка грађанима Пала, а вас који се тако гнусно и јадно препирете нека буде срамота! Прије мјесец дана је у Бањој Луци убијен мој друг из школских клупа, зашто онда нисте кривили власт или опозицију, једну, другу или трећу партију?! Свака је власт резултат воље њених грађана, а овај немили догађај последица је свеукупног стања у нашем друштву које је ојађено, осиромашено, девијантно, криминализовано, намучено, корумпирано, незапослено, препуштено само себи и својим најпримитивнијим инстинктима! О овом догађају ће се (нажалост) причати неколико дана, вријеме ће учинити своје а ми ћемо и даље бити ојађени, сиромашни, девијантни, криминализовани, намучени, корумпирани, незапослени, препуштени сами себи и својим најпримитивнијим инстинктима! Намјерно понављам ове ријечи да се не изненадите кад чујете нешто слично у будућности (молићу се Богу да се овакво нешто не деси!). Као што је рибар рекао, све полази из куће, а Републику Српску можемо спасити само знањем, марљивошћу и упорношћу!

 18. Nije mi jasno kako ljudi navode trivijalne razloge za ovakav dogadjaj, ovde se radi o devijantnom umu, i tu je pocetak i kraj, kakve veze ima rasvjeta u gradu ili policija.
  Druga je prica sto smo osiromaseni, needukovani, zatucani, sto nikog ne boli krac za ulaganje u obrazovanje, sto se ljudi bave sa povecanjem ili smanjenjem plate od 10%(VLADA NAROCITO), a ko razmislja o mladim, njihovoj buducnosti, zaposlenju, o zapadnjackom nacinu zivota koji nam se servira i namece-koji se bazira naravno na novcu a mi ga ni priblizno kao oni nemamo, i jos stotine razloga koji ocigledno nisu bitni….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *