Пале цијене нафте због страховања око тражње

Цијене сирове нафте су данас биле у паду, након што је Међународна агенција за енергетику (ИЕА) снизила прогнозу глобалне тражње тог енергента, док су подаци у САД указали на раст залиха у тој земљи, наводе трговци. Нафта за оријентациону испоруку у априлу је, у електронском пословању на Њујоршкој берзи, ослабила за 26 центи на 92,26 […]

четвртак, март 14, 2013 / 10:16

Цијене сирове нафте су данас биле у паду, након што је Међународна агенција за енергетику (ИЕА) снизила прогнозу глобалне тражње тог енергента, док су подаци у САД указали на раст залиха у тој земљи, наводе трговци.

Нафта за оријентациону испоруку у априлу је, у електронском пословању на Њујоршкој берзи, ослабила за 26 центи на 92,26 долара за барел, преноси агенција Франс прес.

Европска марка „брент”, која се користи за одређивање цијена различитих типова иностране нафте, појефтинила је за 12 центи на 108,40 долара за барел.

ИЕА је јуче снизила глобалну прогнозу тражње нафте у свијету други мјесец заредом, због, како каже, неизвјесности око буџета САД, успоравања кинеске пословне активности и високе незапослености у Европи. Агенција процјењује да ће ове године тражња износити 90,6 милиона барела нафте дневно, односно 60.000 барела мање у односу на прогнозу из фебруара.

У САД, највећем потрошачу нафте и највећој економији у свијету, најновији подаци Министарства енергетике показали су да су залихе нафте порасле за 2,6 милиона барела у недељу дана закључно са 8. мартом, што указује на пад тражње.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *