Пакова: На сцени у БиХ борба за позиције, новац и моћ

Извјестилац Европског парламента за БиХ Дорис Пак сматра да је политичка ситуација у БиХ све тежа, због чега институције ЕУ тренутно не виде напредак БиХ.  "Тренутно немамо утисак да власти у БиХ раде за добробит грађана, већ је на сцени борба за позиције, новац и моћ. Власти у БиХ губе на вјеродостојности према међународној заједници. […]

петак, август 31, 2012 / 13:30

Извјестилац Европског парламента за БиХ Дорис Пак сматра да је политичка ситуација у БиХ све тежа, због чега институције ЕУ тренутно не виде напредак БиХ.

 "Тренутно немамо утисак да власти у БиХ раде за добробит грађана, већ је на сцени борба за позиције, новац и моћ. Власти у БиХ губе на вјеродостојности према међународној заједници. То је највећи проблем за БиХ", истакла је Пакова.

Она сматра да је и за БиХ потребно, што је могуће прије, отворити поглавље које се тиче сузбијања корупције, али је нагласила да БиХ не може једноставно прескочити домаћу задаћу коју тренутно има.

"Јасно ми је да корупције и сумњивих приватизација има и у БиХ. Ми смо у ранијим резолуцијама континуирано указивали на то да се у БиХ мора водити ефикаснија борба против корупције. Оно што је недостајало, то су били јасни кораци да се ово проведе у дјело", изјавила је Пакова за "Дневни аваз".

Она је истакла да ће Европски парламент поново заузети став о БиХ почетком наредне године, након што Европска комисија објави извјештај о напретку БиХ, што би требло да се деси у октобру.

Према ријечима члана Европског парламента аустријског социјалдемократе Ханеса Свободе, БиХ би најкасније наредне године требало да добије јасне задатке у оквиру борбе против корупције, гдје спада и сумњива приватизација.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *