Пајрат Беј се преселио у Сјеверну Кореју, или се само прави?

Иако је Сјеверна Кореја позната по јако ограниченим интернет услугама, међународни торент сајт Пајрат Беј најавио је своје пресељење у ову затворену земљу. „Отворена је сезона лова наПајрат Беј у многим земљама широм свијета. То се дешава не због илегалних активност већ због наших вјеровања у слободу протока информација. Данас пишемо ново поглавље у историји […]

уторак, март 5, 2013 / 20:03

Иако је Сјеверна Кореја позната по јако ограниченим интернет услугама, међународни торент сајт Пајрат Беј најавио је своје пресељење у ову затворену земљу.

„Отворена је сезона лова наПајрат Беј у многим земљама широм свијета. То се дешава не због илегалних активност већ због наших вјеровања у слободу протока информација. Данас пишемо ново поглавље у историји покрета, као и цијелог интернета. Можемо да откријемо да смо позвани од стране вође Сјеверне Кореје да водимо нашу битку са њихове мреже “, стоји у блогу који је сајт поставио.

Међутим, чини се да је ова најава заправо лажна и да је заправо у питању коментар на однос Запада према дијељењу информација и пиратерије.

Ипак, судећи по једном програмеру из Њемачке, сервис заправо користи неку врсту ИП преваре која им омогућава да учине да изгледа као да линкови стижу из Сјеверне Кореје иако су заправо хостовани на сјерверима смјештеним негдје у Европи.

Прошлог мјесеца Пирате Баy најавио је да повлачи своје операције из Шведске у Норвешку и Шпанију. До тог тренутка Пиратска партија Шведске обезбјеђивала је довољан проток информација сајту али је након пријетње тужбом од стране Алијансе за права, иза које стоје највеће компаније из свијета филма и музике, Пајрат Беј одлучио да се повуче.

Током последње године Пајрат Беј се „наоружавао“ како би се одбранио од полицијских рација и могућег гашења. Прво се ослободио тракера, након тога и торента да би прошлог фебруара почео да користи само магнетне линкове.

У октобру 2012. године компанија је одлучила да остави своје сервере и сав садржај пребаци на неколико различитих клауд сервиса. У теорији, ово је омогућило већу сигурност пошто сви подаци нису били на једном мјесту.

„Боримо се за слободан свијет а наши највећи противници углавном су велике корпорације из Америке, мјеста гдје се високо вреднују слобода и право говора. У овом тренутку помоћ нам долази од владе која је у нашем дијелу свијета позната по томе да затвара људе због својих мишљења“, стоји у саопштењу Пајрат Беја.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *