Падобран за срце

За имплант “падобран за срце” др Срђан Николић ове године добио је најпрестижније признање “Едисон”, које још зову и Оскар за индустрију. Додјељује се сваке године у њујоршкој Академији наука за изврсност, развој и лансирање иновативних производа од великог значаја. Овај изум могао би да направи прекретницу у лијечењу пацијената који су преживјели инфаркт миокарда. […]

недеља, децембар 23, 2012 / 16:48

За имплант “падобран за срце” др Срђан Николић ове године добио је најпрестижније признање “Едисон”, које још зову и Оскар за индустрију.

Додјељује се сваке године у њујоршкој Академији наука за изврсност, развој и лансирање иновативних производа од великог значаја. Овај изум могао би да направи прекретницу у лијечењу пацијената који су преживјели инфаркт миокарда.

Два таква импланта уграђени су пацијентима током прошле недјеље у Клиничком центру Србије, у склопу клиничког истраживања, а још два пацијента током ове недјеље добиће “падобран за срце”. Захватима је присуствовао и др Николић, који је искључиво због тога допутовао из Сан Франциска гдје годинама живи и ради.

– „Падобран за срце” намењен је управо људима који су имали велики инфаркт, посебно инфаркт којим су захваћени врх срца и предњи зид срчаног мишића. Ти случајеви инфаркта су најтежи, не само због стопе смртности већ зато што код људи који имају такав инфаркт долази до проширења срца и до симптома попуштања рада срчаног мишића. То се манифестује кратким дахом и брзим замарањем, а све то због тога што њихово срце више не може да задовољи потребе мишића за крвљу и кисеоником. Болест је прогресивна и тренутно не постоји дефинитивна метода лијечења. Све што је могло да им се уради, урађено је, а на располагању су им само лекови. Данас је велики број људи на фармакотерапији, али пошто је болест прогресивна, мали број људи живи квалитетно. То је проблем којим “падобраном за срце” покушавамо да решимо – објашњава за “Блиц” др Срђан Николић.

Први падобран је уграђен у октобру 2005. године. Био је то почетак дуготрајног и компликованог процеса увођења ове технологије у медицинску праксу, усклађеног са стандардима у Америци и Србији.

 Од 19 пацијената, колико их је учествовало у првој студији, девет их је било на Институту за кардиоваскуларне болести Дедињу, а остали у Немачкој – објашњава др Николић.

Сада тим др Николића завршава већу студију, у Европи, чији је дио и КЦС, а поред њега и болнице у Лондону, Амстердаму, Хајдербергу, Лисабону, Риги… Укупно дванаест различитих кардиолошких и академских центара.

– Више од 100 пацијената је учествовало, а од тога око 20 је било из Србије. Сви они се осећају добро и могу нормално да живе. КЦС је био један од наших најпродуктивних центара у студији, која се сада завршава – истиче др Николић.

Након овога урадиће се и пилот-студија, а од резултата зависи да ли ће ФДА издати дозволу да уређај уђе у стандардну клиничку употребу у САД. За Европу је то одобрење већ добијено. С обзиром на то да се студија завршава, а у Србији има много пацијената којима би овај падобран помогао, др Николић ће разговарати са челницима КЦС да ови импланти крену да се уграђују о трошку Фонда. О томе ће разговарати са директором КЦС. Др Николић тренутно не знам колико би то коштало, али свакако би цијена била мања него што је у Њемачкој.

У медицини четврт вијека

Др Срђан Николић је један од оснивача компаније “Kaрдиокинетик”, стациониране у Менло Парку, у Калифорнији, пионира у развоју третмана на бази катетера за санирање попуштања рада срчаног мишића. Има десетогодишње искуство у индустрији медицинских уређаја и 25 годишњи академски стаж на истраживањима из области медицине на “Алберт Ајнштајн колеџ оф медисин” и “Стенфорд универзитета”.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *