Пад патриотско-политичког рејтинга: Дачић одбио Додиков приједлог

Рејтинг агенција Званични&Београд снизила је ових дана политички рејтинг Милорада Додика за четири степена и он сада налази у категорији „Ж“, само подиок изнад ставке „Смеће“. Пише Слободан Васковић Драстично/драматично смањење политичког кредитног рејтинга донедавне звијезде салона београдских центара моћи, веома је забринуло његове спин докторе, који су врло невјешто и у складу са набољим […]

недеља, август 19, 2012 / 06:50

Рејтинг агенција Званични&Београд снизила је ових дана политички рејтинг Милорада Додика за четири степена и он сада налази у категорији „Ж“, само подиок изнад ставке „Смеће“.

Пише Слободан Васковић

Драстично/драматично смањење политичког кредитног рејтинга донедавне звијезде салона београдских центара моћи, веома је забринуло његове спин докторе, који су врло невјешто и у складу са набољим традицијима тоталитарних друштава покушали прикрити ову информацију, безочно манипулишући изјавама нових шефова Канабеа.

Али узалуд, свесрпска јавност у земљи и расејању ипак је дознала за трагичну вијест, која у слободној интепретацији значи да Званични&Београд више неће дозвољавати себи да буде батина у Додиковим рукама, којом он бјесомучно и, најблаже речено, некритички млати кад год нема паметнијег посла или кад му загусти. А очито је да му је загустило, јер га спин доктори кљукају/тове популистичким стероидима и развлаче попут прежвакане жваке од (режимског) медија до (режимског) медија, у покушају да извуку из њега посљедње атоме негдашње хиперенергије, која му је била главно обиљежје.

Од хиперенергије није преостало ништа, а Додик је уморан, излизан, поспан…, ријечју дозлабога досадан. Од негдашњег великог мештра хаоса и непредвидивости, преостала је само црна сјенка што слијепо вјерује лажној слици у огледалу, коју му рисају безбројне користољубиве евет ефендије. Додик неодољиво подјсећа на стару офуцану фрајлу која је убијеђена да је још увијек у цвијету младости, те се тако и понаша, не примјећујући да јој се окружење све више подсмјехује, да је сажаљева, игнорише… (Истина, Додику је то врло тешко и примијетити, јер то вјешто крију од њега, будући да је он стара фрајла још увијек врло тешке руке.)

Његов посљедњи покушај успостављања/успињања/наметања на лидерско мјесто имплементатора “свесрпских циљева”, ад хок осмишљен како би се зауставило пребрзо парања СНСД-овог џемпера, завршио је као спонтани побачај у каљузи Јавног сервиса. Очекивано, јер је био потпуно неосмишљен, препун јефтине фразеологије, невјешто и неубједљиво фингираних “чврстих” ставова, те “србовања” које са Србима има везе колико и са Марсовцима.

Његово залагање за што хитније “дефинисање јасних политичких циљева српског народа у цјелини”, комичније је и од покушаја стварања нове парламентарне већине у Федерацији БиХ, коју је “режирао” несретни Златко Лагумџија.

Логично питање је шта је Додик чекао са “дефинисањем јасних политичких циљева српског народа у цјелини” протеклих шест година и зашто их није издефинисао са Борисом Тадићем&цо, чија врата је ногом отварао?! Откуд одједном жеља за дефинисањем и дефиницајама у освит локалних избора и након успостављања нове власти у Србији? Одговор је: Ситни дневнополитчки интереси, увијени у обланду свесрпске приче, која у Додиковој овосезонској изведби неодољиво подсјећа на бљувотину.

Посебно је отужан његов покушај трика (из серијала “Жаба пожељела да постане Бик…”), којим је себе предложио/инаугурисао у главног писца дефиниција, што би се, према његовој плиткој перцепцији, требало одвијати уз саслужење Званичног&Београда.

Са Канабеа су на његову “иницијативу” за дефинисањем одговорили брзо, чак (за политичке норме) пребрзо, испољавајући на тај начин не само нервозу због Додикових континуираних покушаја да Србију увуче у политичко разрачунавање у БиХ, већ и нетрпељивост, што већ није нијанса, него политички став; врло необећавајући по овдашње властодршце.

Премијер Србије Ивица Дачић одбацио је као непотребну Додикову иницијативу о дефинисању српског националног интереса.“Чему служи државно руководоство него да штити српски државни и национални интерес. Ваљда је обавеза свих на државним функцијама да штите државни и национални интерес и што се мене тиче та иницијатива није била потребна", одржао је јавну лекцију Дачић.

Све шамар до шамара који показују да новој власти у Србији на памет не пада да буде сервис Додикових ирационалниох и врло опасних политичких вратоломија, посебно када је у питању његово хазардерско поигравање са основама Дејтонског споразума. Србија, према Дачићу, подржава Дејтон и само Дејтон, што је јасна порука Додику да престане са покушајима увлачења Београда у његове политичке “креације”, које немају никакво упориште у реалном свијету.

Званични односи Београда и Бањалуке ће се и даље усложњавати и бити све напетији, јер Додик неће одустати од јефтине популистичке пропаганда, будући да му је то једини преостали политички алат који још може да користи.

П.С.: Репресија

Додик се налази у посебном стању свијести, јер отворено најављује појачавање репресивних мјера против оних који критички гледају на његов начин владања. Наравно, исте је ставио у функцију “рушења уставног поретка”, а тамо гдје помиње РС, он у ствари мисли на себе.

“И Америка избацује људе који су против америчког система. Је ли има неке земље на свијету која прихвата да руше њен уставни поредак, њену територију. Ја мислим да нема. Зашто се то очекује од Републике Српске да уради. Ми не можемо никог депортовати, јер нисмо држава, али можемо да кажемо: ви нисте за РС зашто бисте имали корист од РС. Нећете имати никакве користи, па ви ту сједите колико хоћете“, рекао је Додик у интервјуу за РТРС.

Његов жал због непостојања гулага у РС заиста је превелик.0 КОМЕНТАРА

 1. „Ми не можемо никог депортовати, јер нисмо држава, али можемо да кажемо: ви нисте за РС зашто бисте имали корист од РС.“

  Vidi, vidi otkad to RS nije drzava?

 2. Баш теби допало и да се са тобом „дефинишу јасни политички циљеви српског народа“.

  Као…ето,шта је до сад било пуј пике не важи, е од сада ћемо фино и поштено и уистину патриотски.

  Мало морген!Прво, врати коко што си позобала!
  Талас промена и правих хапшења је неминован и у РС, пре или касније. Што пре то боље.

 3. Кад видим ко је аутор текста- не интересује ме ни о чему је текст, ни шта је написано.

  Слобицу су ижвакали у Сарајеву, и сад кад им више не треба за пљување на своје (само се сјетим неколико прилога о Ген. Ратку Младићу урађених за „60 Минута“..) – ископали су да је дечко ипак Србин- и шутнули га. И кад је остао без плате у Федерацији- сад би Слобица да мени продаје жваку.. 🙂 Дечко.. ВОЗИ!

  Овим путем би и да замолим уредништво „Фронтала“ да не српзавате углед овог портала преносећи текстове и коментаре овог.. најблаже речено новинарског најамника.

  http://www.youtube.com/watch?v=3LspeRPDgHg&feature=related

 4. „“Чему служи државно руководоство него да штити српски државни и национални интерес. Ваљда је обавеза свих на државним функцијама да штите државни и национални интерес и што се мене тиче та иницијатива није била потребна“, одржао је јавну лекцију Дачић.“

  Било како било Дачић је СЈЕБО Додиков концепт предизборних ЛАЖИ (референдум, разграничење, Српска заувјек и сл.) 😉

 5. Јесте ова предсједникова иницијатива у сврху предизборне приче, али реакција Дачића доказује потпуну незрелост истог.

  Сваки озбиљан народ има план, осим Срба. Само ми живимо од данас до сутра, лутамо без циља и плана. Константно у дефанзиви, стално се бранимо, не знамо шта хоћемо и зато смо, добрим дијелом, ту гдје јесмо.

 6. Шта ту има позитивно?! 😛 Умјесто да подстичеш наталитет… 😛

  Све сам добро написала, само неко треба да се позабави планом и дефинисањем српског националног интереса, стратегијом развоја, дугорочни, средеорочни, краткорочни планови итд. Проблем је што нема ко!

 7. anja banja luka, 20.08.2012. 16:21:16

  ал нема везе што немамо плана, имамо нолета 😉 увијек можемо побјећи од те реалности на пар сати.

 8. Слажем се ја са тобом везано за Нолета. Само сам констатовала зашто се блене у екран по читав дан.

  Не може народ да прави план. Кад види да се планира, можда угаси ТВ? B-)

 9. anja banja luka, 20.08.2012. 16:44:04 [46842]

  „Шта ту има позитивно?! Умјесто да подстичеш наталитет…“

  Прешједник је фино рек’о:
  „И Америка избацује људе који су против америчког система. Је ли има неке земље на свијету која прихвата да руше њен уставни поредак, њену територију. Ја мислим да нема. Зашто се то очекује од Републике Српске да уради. Ми не можемо никог депортовати, јер нисмо држава, али можемо да кажемо: ви нисте за РС зашто бисте имали корист од РС. Нећете имати никакве користи, па ви ту сједите колико хоћете“

  За нас, политичке НЕИСТОМИШЉЕНИКЕ у Републици Српској НЕМА мјеста! x-(

 10. Кад он нема никакав план, можда по нас буде нешто добро, али зато кад он направи план…е тад се сви требамо чувати, ко зна шта је тој будалетини пало на памет, јер од како знам за њега, никад ни једне паметне нисам чуо из уста тог билмеза!

  Наш живот зависи од тог његовог плана, што дуже будемо чекали план, дуже ћемо живјети, ми смо за живот, рачуница је логична!

  Ово ме подјести на онај виц, јбш ти Батистуту чувај Хасу…B-)

 11. Ma odjebaus vi SNSD. Tadic je uskoro u Sanaderovoj ulozi. Malo ste se zajebali namjestajuci Ljubojevicu. Dacic vas je odjebao i sad rastrcite se po drugim strankama posebno ko ima kakv stan ili sta jos krupnije u Srbiji-sigurno ga niste posteno zaradili. Nek vam Nedjo Ilic da pare svima za ljetovanje pre hapsenja, ostalo je od 50 miliona KM koje sada necete morati vracati jer ste turili Ljubu. A i on nasao ugledni profesor da se zajebava sa vama seljacicima u uglancanim cipelama..

 12. buddha, 20.08.2012. 17:54:59

  Заблуди око чега???
  Будиша, прочитај поново шта сам написала!

  Дакле, јасно је да се избори ближе и да је иницијатива у ту сврху.

  Међутим, јасно је и да нама треба стратегија, ако мислимо да опстанемо. Опет међутим, нема ко да је направи. Али, да треба – треба!

  😛

 13. Obicno se pred izbore ili kad su pritisnuti privrednim problemima sjete patriotskih tema. Nema vise „Prljavog Harija“ ni Bakira da dignu tenziju pa nam se predsjednik mora sam snalaziti.

  Inace kada se govori o definisanju srpskih nacionalnih interesa i strategiji srpskog naroda na ovim prostorima treba pogledati samo istocni dio RS i vidjeti rezultate ove politike.

 14. Једино што је излизаније од Додика (по Васковићу) јесте свакако његово писање.Једнолично квазиновинарство.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *