Отворено првенство у издаји

Нови замјеник министра одбране, Борис Јеринић из СДС, увеличао је својим присуством прославу годишњице оснивања такозване Армије БиХ. Пар дана послије, предсједник СНСД Милорад Додик, успут и предсједник Српске, положио је вијенце на споменик “жртвама геноцида” у Поточарима.

понедељак, април 27, 2015 / 10:59

Пише: Марко Шикуљак

Да је којим чудом ове вијести прочитао десет и коју годину раније, неупућени појединац би сигурно донио један једини закључак: отворено је српско првенство у издаји! Но, ми газимо другу деценију двадесет и првог вијека, ствари су много другачије него прије десет година, те има простора да се и са једне и са друге стране политичке сцене говори о томе како потези нису добро протумачени. Уствари, то су неки потези који су у интересу Српске, само немамо довољно јасну представу да би схватили да су у питању квалитетни тактички потези.

Треба отворено рећи, нико овде није ништа издао. Најмање српски национални интерес. Немогуће је издати нешто што не постоји. Пред сваке парламентарне изборе кандидати за Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине нам стварају привид да је другачије. Они упорно говоре како ће се борити за интересе Српске, многи истичу како су то већ одлично радили у прошлом мандату. Пошто су сви одреда, без обзира на странку, борци за интерес Српске, никако није јасно зашто кроз коалицију не удруже снаге, кад већ имају исти циљ. А морамо им вјеровати на ријеч да им је исти циљ, јер нико од њих никада није дао било какав детаљ како мисли да се бори, како изгледају детаљи те борбе или њен циљ.

Годинама уназад српска политика према Сарајеву је била је негаторска – само одбијај све што траже. Осим онога на шта нас натјерају странци. Претходни српски представници у власти из свог мандата као највеће достигнуће за Српску истичу то што је у попис унесено национално и изјашњавање о језику! Нешто што је уобичајени европски стандард, заправо техничко питање. Чаршијска политика је пробала нешто што им нико не би дао, и на крају је то морало бити одбијено. А урадити нешто што би промијенило положај РС из дефанзивног у офанзивни, тражити нешто да се неки проблеми рјешавају, није ни покушавано.

Фудбалским рјечником речено, у 65. минуту, док губимо 3:1, умјесто да нападамо, хвалимо се што смо скинули лопту са гол линије, коју је противник пласирао из сасвим неизгледне прилике.

А да губимо, губимо.

Злочини над Србима немају судски епилог. Међу ухапшеним за злочине, махом су Срби. Нестали Срби се много спорије проналазе и идентификују. Срби у Федерацији се муче да добију средства за порушену имовину. Фонд ПИО потражује милионе од Федералног фонда… И тако у недоглед, мноштво примјера гдје би се политичари из Српске требали борити за основне интересе оних који за њих гласају. Но они се не баве детаљима. Осим ако није у вези са платама и принадлежностима у заједничким институцијама.

Поново вриједи поновити питање, зашто не иду у коалицију? Закон и процедуре су такви да се без српских гласова не може ништа. Заједнички можете условити било шта, и док се не испуне ваши захтјеви, све стоји. Али, шта би тражили? Тако је комотније да идете одвојено, и да онда из Федерације изаберу ко им више одговара као коалициони партнер. Ако вас не изаберу, вичите још гласније да ви никад не би издали, као што сад ови чине.

Стога је данас пред нама сасвим угодна ситуација. Као што нема опозиције, нема ни издајника, ни бранилаца интереса. Сваки потез можете прогласити за тактички. Недостаје само стратегија. А стратегија је циљ који се постиже тактиком. Биће интересантно видјети који потез политичара ће нам за десет година бити нормалан, а данас га нисмо могли ни замислити.0 КОМЕНТАРА

 1. Рецимо да је тема овог текста српски национални интерес.
  Ја не знам шта је то српски национални и интерес – а нисам баш сигурна ни да би се васколики Србљи сложили по том питању.

  Оно што сам сигурна да би требало да буде српски национални интерес јесте очување српског језика. То, између осталог, подразумијева и одбрану српског језика од лоших и бесмислених дословних превода ријечи и израза из, нпр. енглеског језика.

  Дакле, израз „годинама уназад“ су нестручни преводиоци превели тако како су превели а новинари здушно преузели и у српски језик увели ову рогобатну творевину потпуно ван духа српског језика.

  Поштујем настојање овог портала да његује и очува српски језик и ћирилицу и надам се да ће уважити ову сугестију.

 2. српски национални интерес је војна обука, независни систем комуникације, склоништа од бомбардовања и план заштите цивила и дјеловања у случајевима тоталног напада многоструко јачег и опремљенијег агресора из свих праваца.

  српски национални интерес је имати залихе кисеоника, горива, лијекова и хране.

  једном ријечју опстанак.

  https://www.youtube.com/watch?v=VB794gITZbY

 3. сикирице,

  и резерве хране за све становнике, бар за три године унапријед, ем корисно по економију, ем превентива због евентуалног рата, или ужасних природних катастрофа, све чешће изазваних од стране науке, у сврху политичких и економских циљева великог брата.

  Видиш да се чак и у твоју концепцију уклапа програм ЗОРЕ у области пољопривреде, зар не?

 4. Добар Марко, добра тема! А Ника тражи длаку на јајету.

  За издају треба судити свима којима је рат био бизнис, онима који оружје и муницију продаваше непријатељу, који опљачкаше и уништише фабрике, школство, достојанство. Који продадоше и предадоше природне ресурсе, гласаше за преносе надлежности и уставне промјене (измјена Дејтонског споразума), који опљачкаше јавна средства, продадоше комунална предузећа, задужише нерођене генерације, не обезбједише надипе за заштиту од поплава, не организоваше прозводњу хране за прехрану становништва,…

  Гдје могу купити прва два броја „Истина“-е?

 5. Srpski nacionalni interes je da postoje stvari o kojim se ne raspravlja već koje se podrazumjevaju.
  Takodje je naš nacionalni interes da o patriotizmu ne govore lopovi oko Dodika ili SDS-ovci u Sarajevu koji su postali Bakirovi podanici za par privremenih fotelja,
  I nacionalni interes je da o patriotama ne sude političari jer je njihov položaj sa kojeg o tome sude uvijek naslonjen na interes.

 6. СТОП ЦЕНЗУРИ НА ФРОНТАЛУ!

  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ФРОНТАЛУ!

  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ФРОНТАЛУ!

  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ФРОНТАЛУ!

  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ФРОНТАЛУ!

 7. ХОЋЕМО ОБЈЕКТИВНО НОВИНАРСТВО!

  ХОЋЕМО ОБЈЕКТИВНО НОВИНАРСТВО

  ХОЋЕМО ОБЈЕКТИВНО НОВИНАРСТВО

  ХОЋЕМО ОБЈЕКТИВНО НОВИНАРСТВО

  ХОЋЕМО ОБЈЕКТИВНО НОВИНАРСТВО

 8. ФРОНТАЛ ЈЕ ПОЛТРОН СДС-А!

  ФРОНТАЛ ЈЕ ПОЛТРОН СДС-А!

  ФРОНТАЛ ЈЕ ПОЛТРОН СДС-А!

  ФРОНТАЛ ЈЕ ПОЛТРОН СДС-А!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *