Отворено друштво на шиптарски начин: Бојкот робе из Србије

На друштвеним мрежама и приштинским веб сајтовима посљедњих дана су све приметнији позиви на бојкот српских производа, а грађанима се поручује да не купују производе чији бар-код почиње са 8 60.

среда, јануар 25, 2017 / 09:41

На друштвеним мрежама и приштинским веб сајтовима посљедњих дана су све приметнији позиви на бојкот српских производа, а грађанима се поручује да не купују производе чији бар-код почиње са 8 60.

Како се наводи, док кампања против увоза робе из централне Србије све више јача на Косову, вриједност увоза на Косово из Србије је сваке године све већа, а анкета спроведена у Приштини показала је да грађани за огроман увоз и симболичан извоз у Србију окривљују и владу и саме себе.

Опозиционе странке супротстављају се увозу робе из централне Србије на Косово, а међу њима је најгласнији покрет Самоопредељење, који је својевремено покренуо акцију бојкота робе из Србије са паролом „Воли твоје”, а није се устручавала ни од радикалних акција попут превртања камиона са српском робом.

„Сматрамо да је ембарго требало да буде уведен. Бојкот је један у потпуности рационалан одговор на агресивну политику Србије према Косову, нарочито у посљедњих пет година. То би требало да буде само један корак у успостављању реципроцитета”, рекао је Дритон Кауши, посланик Самоопредељења.

Из Привредне коморе Косова поручују да ембарго не иде у прилог економској сарадњи у региону, а ни Берлинском процесу.

„По мом мишљењу и та ријеч реципроцитет, као и бојкот, једноставно припадају прошлости. Сада је вријеме да радимо на томе да имамо отворено тржиште и да се ради на јачању јавног мњења, како би људи сами одлучивали шта ће купити”, рекао је предсједник Привредне коморе Косова Сафет Грђалиу.

У Влади Косова не постоји расположење за даље заоштравање ситуације и односа са Београдом, до којих би дошло након увођења трговинског ембарга над робом из централне Србије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *